200 de liceeni din Constanţa au putut descoperi astăzi ce înseamnă meseria de scafandru şi cum se pregătesc militarii înainte să coboare în adâncuri. Ei au vizitat laboratorul unic în ţară, unde scafandrii se antrenează pe un simulator care redă întocmai presiunea din mare, de la adâncimi de până la 500 de metri.
În acest laborator din Constanţa se testează rezistenţa scafandrilor, înainte de misiunile pe mare. Militarii se pregătesc într-un simulator care redă presiunea pe care corpul uman o simte în adâncuri. După scufundare, e nevoie să petreacă zeci de minute într-o cameră specială pentru a se readapta la condiţiile normale.
„Trebuie să îţi placă puţin această meserie, să ai puţină adrenalină, este o meserie riscantă, dar dacă faci ce trebuie reuşeşti”, afirmă Dumitru Sâru, scafandru militar.
Performanţele scafandrilor i-au impresionat pe liceeni care au venit să-i vadă la antrenamente.
„Este destul de dificil să nu ai contact cu suprafaţa, 4 persoane să stea într-o încăpere aşa de mică e destul de greu. Presiunea foarte mare, e primul factor care afectează corpul uman”, declară Mihai Lăpuşneanu, scafandru principal din Cadrul Centrului 39 Scafandri.
Scafandrii le-au arătat elevilor şi echipamentele de luptă, pe care le folosesc în misiuni speciale.
„Avem în faţă arma principală, UMP, o armă foarte uşoară, e făcută din polimeri, un fel de plastic”, afirmă Lucian Ungureanu, locotenent.
La Centrul unde se antrenează scafandrii din Constanţa lucrează 190 de militari, care se pregătesc zilnic să facă faţă unor misiuni dificile pe mare.