Locuitorii din Drumul Taberei au aşteptat ani de zile cu sufletul la gură să fie modernizat parcul Moghioroş. Acum, cu atâta beton în jur, cu toţii spun că era mai bine înainte. „Ne ia parcul ăsta atata de furmos şi fac atâta fier beton sau ce este acolo băgat”, spune o localnică nemulțumită.
„A distrus... Noi nu avem nevoie de fierătanele astea. Avem nevoie de o oază de iarbă verde, de pomi”, spune un cetățean mai în vârstă.
Parcul Moghioroş ar urma să aibă sere de plante exotice, un pavilion al şahiştilor, poduri şi o pasarelă de 8 metri înălţime.
„Cine urcă? Sunt bătrâni care urcă pe rampa aia şi pe atâtea poduri? De abia urcăm scările, că nu putem”, comentează femeia.
„Dacă se urcă pe acolo trebuie să aibă balustradă, să nu cadă copiii, că se urcă, aleargă, cad, se împiedică”, completează un alt trecător.
Modernizarea parcului din Drumul Taberei a început în luna mai a anului trecut. Conform proiectului iniţial, viitoarea magistrală de metrou 5 ar fi urmat să treacă chiar prin parc. Aşa că proiectul a început cu stângul, cu nemulţumiri.
Fâşia aceasta din Parcul Moghioroş are o poveste cel puţin interesantă, spune reporterul Digi24. În acest loc, ar fi trebuit să fie o staţie de metrou. În schimb, la presiunea oamenilor, staţia a fost mutată undeva pe trotuar, tocmai pentru a salva copacii din aceasta arie. Arborii nu au fost salvaţi, au fost defrişaţi, iar în locul lor au apărut astfel de strcuturi metalice. Autorităţile spun că în această zonă vom descoperi o... grădină botanică.
ONG-urile de mediu s-au luptat cu autorităţile să nu fie defrişat parcul, dar susţin că au fost tăiaţi mai mult de o treime din copacii pe care îi avea parcul înainte.
„De fapt, s-au construit nişte hale industriale în parc. Să construieşti aşa ceva într-un parc şi pe bani europeni este inacceptabil şi autorităţile trebuei să ancheteze modul cum a fost degradat de tot felul de construcţii care nu au nicio legături cu noţiunea de parc”, spune Dan Trifu, de la Eco-Civica.
Lucrările de modernizare a Parcului Moghioroş ar urma să fie finalizate peste patru luni, conform contractului. Valoarea lor: 18 milioane de euro, în cea mai mare parte, bani europeni.