Membrii unei organizaţii neguvernamentale au recoltat 10 probe de apă din mai multe apartamente din sectoarele 3 şi 5. Unul dintre indicatori trebuia să fie zero. În schimb, a urcat la 140 în Sectorul 5 şi la 10 în Sectorul 3.
„Este un indiciu pentru prezenţa unor substanţe poluate, inclusiv originea care indică poluarea cu substanţe fecale de origine animală sau umană în apă”, spune Costel Popa, preşedinte ONG Ecopolis.
Efectele pot fi devastatoare.
„Institultul Naţional de Statistică anunţă cazuri grave de decese anual în rândul copiilor, bebeluşilor, din cauza consumului de apă”, spune Oana Neneciu, director Ecopolis.
Apa Nova, furnizor de apă potabilă din Bucureşti, spune că de vină sunt asociaţiile de proprietari, care nu schimbă de zeci de ani conductele din blocuri.
„Noi răspundem de reţeaua publică până la intrarea în imobil, iar în bloc responsabilitatea este a proprietarilor să-şi întreţină reţeaua şi să şi-o cureţe”, spune Chiru Epsică, purtătorul de cuvânt al Apa Nova.
La rândul lor, locatarii spun că ţevile devin periculoase tot din cauza furnizorului de apă.
„Dacă a fost o lucrare în cartier, o perioadă apa vine tulbure”, spune Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat.
Dincolo de ping-pong-ul răspunderii, un test ne poate arăta foarte uşor dacă apa de la robinet este bună de băut. Magazinele vând teste speciale, cu tot cu instrucţiuni.
În total, în Bucureşti sunt aproape 100 de kilometri de conducte ce transportă anual peste 350 de milioane de metri cubi de apă.