20 de copii şi adolescenţi din Ucraina redescoperă, în Maramureş, bucuriile copilăriei. Vreme de 10 zile, uită de arme şi de război şi au parte de ore de călărie sau dansuri, vizite la muzeu şi excursii pe munte.
Katia are doar 14 ani şi este una dintre cei care au fost nevoiţi să fugă din calea războiului. S-a născut şi a crescut în Lugansk, lângâ Doneţk, dar conflictul din regiune i-a făcut pe părinţii ei să caute liniştea tocmai în Kramatorsk, la sute de kilometri depărtare de casă.
Katia, refugiată: „Este foarte trist pentru că observ și rude și persoane mai în vârstă care duc problema războiului ca pe o mare dificultate sufletească și este, într-adevăr, foarte greu de depășit.”
În tabără mai sunt alţi 19 copii şi adolescenţi, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani.
Irina Krishtopina, profesor însoțitor grup: „Este o situație nefericită din cauza că familiile rămân despărțite. O parte din familie rămâne în zonele decretate de război, iar copiii și alţi membri sunt mutați în alte orașe, sunt refugiați intern.”
Timp de 10 zile, oaspeţii redescoperă liniştea în Maramureș, departe de arme de foc și de durerea cauzată de război.
Adrian Pop, director Cancelarie Prefectura Maramureș: „Avem activități diverse de la înot, călărie, tabere de pictură, vizite la muzee.”
Lena, refugiată intern în Ucraina: „Este o posibilitate pentru noi să cunoaștem o țară nouă, să cunoaștem oameni noi și să petrecem timpul într-un mod foarte plăcut.”
Tabăra este organizată de Prefectura Maramureș împreună cu Serviciul Public de Asistență Socială Baia Mare, la invitația Ministerului Afacerilor Externe și cu sprijinul Ambasadei României la Kiev. Oaspeţii se vor întoarce vineri, înapoi în Ucraina.