Victorie pentru mai mulţi locuitori din Floreasca. După ani de zile de procese, în care nu au mai văzut lumina soarelui pe fereastră, au câştigat: construcţia blocului ridicat ilegal la mai puţin de un metru de geamurile lor se va opri. Mai mult, imobilul care s-a înălţat în locul unei grădini ar putea fi dărâmat, relatează Digi24. Touşi, dezvoltatorul nu se lasă, vrea să pună două primării la plată pentru că i-au dat toate autorizaţiile.
Patru ani au luptat în instanţă locatarii a două blocuri de pe Strada Ghiţă Pădureanu din cartierul Floreasca pentru a dovedi că un dezolvator imobiliar care a construit o clădire la mai puţin de un metru de geamul lor nu a respectat normele de construcţie în vigoare.
Noul imobil a fost ridicat pe spaţiul verde dintre blocuri. Dezvoltatorul a cumpărat terenul de la o persoană împroprietărită de Primăria Capitalei.
„Zona asta era o grădină. Blocul acesta care s-a construit este aproape, foarte aproape de celelalte două blocuri, e la 80 de centrimetri distanţă, blocând lumina la locuinţele de acolo, la apartamente”, spune George Niţu, locatar și arhitect.
Decizia luată de judecători este definitivă, iar acum locatarii victorioşi spun că vor cere şi demolarea construcţiei. Unul dintre cei mai afectaţi de blocul cel nou este Petrică Preoţescu.
„Aşteptăm motivarea să fie dată de către tribunal şi pe urmă să solicităm demolarea imobilului. În afară că a intrat în proprietatea noastră, ne ia însorirea respectivă. Mai mult, dacă Doamne fereşte se întâmplă un incendiu, ceva, aici nu mai intră nicio maşină de pompieri”, spune Petrică Preoţescu, locatar.
Avocatul dezvoltatorului spune că blocul a fost construit legal şi că nu va demola nicio cărămidă. Mai mult, are de gând să dea în judedată atât Primăria Capitalei, care a retrocedat terenul, cât şi Primăria Sectorului 2, care i-a dat autorizaţia.
„Noi practic suntem într-o situaţie foarte delicată. Am respectat legea atunci când am cumpărat şi am obţinut autorizaţie de construire, care s-a dovedit a fi emisă în mod greşit de către autorităţile statului român. Domnul Răzvan Marius Ştefan din punctul meu de vedere nu are niciun fel de culpă”, declară Mihai Răvescu, avocatul proprietarului.
În schimb, primăria de sector se pregăteşte să trimită bulodozerele în zonă dacă instanţa va cere acest lucru.
„Primăria va trebui să amendeze construcţia ilegală şi să înceapă procesul pentru desfiinţare. În urma câştigării acestui proces, trebuie aşteptat ca acest proces treacă toate fazele procesuale, primăria va trece la defiinţarea construcţiei”, declară Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2.
În urmă cu patru ani, atât primăria de sector, cât şi Primăria Capitalei susţineau că au fost obligate de lege să retrocedeze bucata verde dintre blocuri şi că dezvoltatorul avea toate actele în regulă. De vină pentru această situaţie ar fi legislaţia prost făcută, spuneau atunci reprezentanţii primăriilor.
„S-au făcut nişte restituiri de proprietăţi, nişte puneri în posesie. Nu poţi... Noi am pierdut procese în Floreasca din cauză că am refuzat. Are titlu de proprietate eliberat de Prefectură”, spune Bogdan Pârvanu, fost arhitect-şef al Sectorului 2.
„A fost o mare greşeală, o mare eroare, pentru că nu trebuia să se pună în posesie în acele locuri în care nu se putea construi, de fapt, decât afectând confortul celorlalţi locatari”, spune Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei.
Judecătorii au constatat însă că Planul Urbanistic de Detaliu aprobat de Consiliul local sector 2, în baza căruia dezvoltatorul a primit autorizaţia de construcţie, este ilegal.
Iar cazul locuitorilor de pe Strada Ghiţă Pădureanu din cartierul Floreasca nu este singular în Bucureşti. Din 1990 şi până acum, numai în sectorul doi al Capitalei au fost ridicate 26 de blocuri pe spaţiile verzi.