Este şi situaţia Văii Iadului din Bihor, care are parte de un drum pe măsura numelui. Kilometri întregi de drum plin de gropi descurajează turiştii să urce acolo, deşi ar avea ce să vadă.
Zece obiective turistice de o frumuseţe rară se întind de-a lungul acestui drum de coşmar. Cascada Iadolina din munţii Bihorului este una dintre atracţiile de pe Valea Iadului.
„Pe valea Iadului am amenajat platforme de vizitare la cascada Iadolina, Ieduţului şi Săritoarea Miresei, pentru ca turiştii să le vadă în siguranţă, dar şi pentru o mai bună vizibilitate a lor”, a declarat Mihai Togor, ecologist.
Doar că, dacă la cascadă e un mic paradis, drumul e un adevărat Purgatoriu: turiştii sunt zguduiţi cu tot cu maşini prin gropile care încep de cum intri pe şoseaua îngustă.
Investitorii, încântaţi de potenţialul zonei, au ridicat aici 20 de pensiuni. Dar stau cu camerele goale, pentru că nimeni nu repară drumul. „Ne sună turiştii şi întreabă dacă s-a rezolvat drumul. Nu s-a rezolvat! Astfel că nu vin, din cauza drumului”, a spus Florica Debrenti, proprietar de pensiune.
Nouă din cei 24 de kilometri ai drumului ţin acum de primăria comunei Bulz, care a preluat tronsonul de la Romsilva. Doar că autorităţile locale n-au bani și atunci cârpesc drumurile. Ca să repare tot drumul de 60 de kilometri, Consiliul Judeţean trebuie să cheltuiască 80 de milioane de euro. O sumă mult prea mare pentru bugetul instituţiei, se plâng edilii.