Din ianuarie 2014, medicii veterinari nu mai pot face gratuit vaccinul antirabic dacă proprietarii nu îşi microcipează câinii, contracost. Practica este considerată abuzivă de asociaţiile de protecţie a animalelor. Una dintre ele, din Turda, a şi acţionat în instanţă Autoritatea Sanitar-Veterinară anul trecut, sub acuzaţia de „atacuri premeditate asupra sănătăţii publice".
„Avem date care susţin că 20% dintre câinii din România sunt în momentul de faţă vaccinaţi antirabic, plata microcipării fiind aşa de mare, fiind condiţionată de lege mulţi proprietari nu îşi permit această microcipare. Preţul microcipului şi a implantării acestuia este la liberă negociere între proprietar şi medicul veterinar. Variază între 30-50 şi în sud undeva la 150 de lei de câine, spune Julia Iozsa, managerul asociaţiei Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare vede problema şi în cifre. În 2013, înainte de intrarea în vigoare a ordinului, au fost vaccinaţi 65.000 de câini din judeţ. Un an mai târziu, odată cu noile reguli, numărul a scăzut la jumătate.
„Este un fenomen destul de pronunţat, refuzul proprietarilor de a achita această taxă de microcipare”, spune Ioan Oleleu, director DSVSA Cluj.
Familia Rusu din satul clujean Copăceni a plătit 70 de lei pentru microciparea celor doi câini. Au avut mai mulţi câini, dar au renunţat la ei din cauza taxelor.
„Nu putem pentru toţi, aşa că nu mai ţinem”, spune Elena Rusu.
„Vulpile vin, dacă nu vin astăzi, a doua zi vin de trei ori şi avem nevoie de câini”, adaugă Ion Rusu.
Totuşi, pericolul pe care îl reprezintă rabia este uriaş, averizează medicii veterinari.
„Este o boală mortală, dacă apar simptomele nu există şanse de scăpare, nu este tratabilă boala”, spune Manases Sandor, medic veterinar.
Procesul dintre asociaţia clujeană şi ANSVSA a ajuns pe rolul Curţii de Apel din Cluj-Napoca. Întrucât ONG-ul a invocat excepţia de neconstituţionalitate, instanţa a suspendat procesul şi aşteaptă un punct de vedere din partea Curţii Constituţionale. Între timp, Autoritatea sanitar-veterinară refuză să dea mai multe detalii despre acest caz.
„Funcţionarilor publici le este interzis să facă aprecieri neautorizate în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare”, a precizat ANSVSA înr-un comunicat.
O soluţie în acest caz ar putea fi dată cel mai devreme la vară.