Pentru a putea obține ajutorul de somaj, o persoană trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând să aibă un stagiu de cotizare de un an în ultimele 24 de luni premergătoare datei depunerii cererii. Apoi, nu trebuie să fie la vârsta de pensionare și, în al treilea rând, să nu aiba venituri sau, dacă are, acestea să fie mai mici decât indemnizația de șomaj.
Pentru a obține indemnizația de șomaj trebuie să depunem un dosar la agenția locală a forțelor de muncă. Acest dosar trebuie să conțină actul de identitate, în original și copie, actele de studiu sau de calificare, adeverința de la fisc din care să rezulte că nu avem niciun venit sau, dacă avem unul, acesta e mai mic decât ajutorul de somaj, și o declarație pe proprie răspundere că nu avem un loc de muncă.
O persoană care primește ajutor de somaj are nu numai drepturi, ci și obligații. În primul rând trebuie să se prezinte lunar la Agenția forțelor de muncă, pentru servicii de consiliere, trebuie să anunțe de asemenea orice modificare a condițiilor care au dus la acordarea acestui ajutor de șomaj, trebuie să participe la cursuri de formare profesională și trebuie să-și caute activ un loc de muncă, având în vedere că acest ajutor de șomaj se acordă pe o perioadă determinată, între 6 și 12 luni, în funcție de vechimea în muncă.