Pentru începerea unei afaceri, puteți înființa un SRL sau un PFA.
Procedura de înființare a unui PFA este simplă și presupune costuri reduse, de aproximativ 300 de lei. În plus și costurile de administrare sunt mai mici decât în cazul unei societăți comerciale. Asta pentru că nu are nevoie de contabil și trebuie să depună un număr redus de declarații fiscale.
În ceea ce privește impozitele, pe lângă cel pe venit de 16 la sută pe care îl datorează statului, o persoană fizică autorizată este obligată să plătească contribuții pentru asigurări sociale. Acestea se ridică la o treime din venitul declarat. Se adaugă alte 5,5 procente din venit pentru asigurările de sănătate. Banii trebuie plătiți trimestrial, în patru rate egale.
Există și o serie de impozite opționale. În cazul în care dorește să beneficieze de ajutor de șomaj atunci când nu va mai avea activitate, persoana fizică trebuie să plătească și asigurări de șomaj. De asemenea, poate alege să achite aproape unu la sută din venituri dacă vrea să beneficieze de indemnizații pentru concediile medicale.
Avantajele unui PFA
- costuri reduse de înființare
- costuri de administrare mici
- număr redus de declarații fiscale
Impozite obligatorii pentru PFA
- impozit pe venit 16%
- contribuții pentru asigurări sociale - 31,3%
- contribuții pentru asigurări de sănătate - 5,5%
Impozite opționale pentru PFA
- contribuții pentru ajutor de șomaj 0,5%
- contribuții pentru concedii 0,85%