Unde va fi relocat Spitalul de Urgență Floreasca. Planurile primăriei
Data actualizării: Data publicării:
În 2023, peste o mie de pacienți ar putea fi tratați în noul spital de urgență pe care Primăria Sector 1 se angajează să-l construiască pe Șoseaua București-Târgoviște. La darea în folosință a Spitalului de Urgență „Sf. Vasile cel Mare”, ar urma să fie relocaţi pacienţii, dar şi personalul medical de la Spitalul Floreasca și Spitalul de Arsuri, dar şi de la Secţia de Petriatrie a Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilul „Alessandrescu-Rusescu”.
Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au prezentat luni macheta și structura Spitalului de Urgență „Sfântul Vasile cel Mare”, care va avea 1.015 paturi, 37 de săli de operație și 60 de linii de gardă.
Spitalul va avea trei secții de chirurgie generală, oncologie, boli infecțioase, ortopedie, neurochirurgie, cardiologie și pediatrie. Proiectul mai prevede două heliporturi, parcare supraterană, garaj, spații tehnice, hotel și spații rezidențiale.
Spitalul va fi construit pe un teren de 7,2 hectare din Șoseaua București-Târgoviște nr. 10.
În noua unitate medicală vor fi relocate Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, precum și secția de pediatrie a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu". Cele trei spitale vor fi relocate întrucât actualele amplasamente nu mai corespund necesităților actuale: secții subdimensionate, platformă investigațională învechită, secții lipsă, locuri de parcare insuficiente etc.
Investiția, din fondurile Primăriei Sectorului 1, este estimată la aproximativ 300 milioane de euro.
Până în prezent, a fost elaborat studiul de prefezabilitate și a fost depus, spre aprobare, la Comisia de Urbanism a Primăriei Municipiului București, Planul Urbanistic Zonal. Se estimează că lucrările vor începe în octombrie 2019 și vor dura aproximativ 4 ani.
Ideea construirii unui spital pe Șoseaua București-Târgoviște nu este tocmai nouă. Încă din 2016, primarul Dan Tudorache anunța investiția și că spitalul va fi gata până în 2020. „Am identificat un teren de 4,4 hectare pe care-l avem în administrare în zona de nord a Bucureștiului și care se pretează unei investiții de asemenea anvergură. E o zonă verde, cu deschidere mare la stradă, foarte usor accesibilă. În perioada următoare voi declanșa, împreună cu Primăria Capitalei, toate procedurile pentru a putea să intrăm în linie dreaptă cu acest proiect. Voi demara un concurs internațional de arhitectură și voi chema la licitații constructori cu experiență în ridicarea spitalelor. Voi face totul pentru ca spitalul să fie gata în acest mandat”, declara Tudorache, în august 2016. A trecut mai bine de un an și jumătate de atunci și, după cum se vede, planurile primăriei nu sunt cu mult mai avansate.