Gânduri înaintea despărțirii de Stela Popescu

Data actualizării: Data publicării:
stela popescu icon politie

Marii artişti i-au adus un ultim omagiu actriţei Stela Popescu. De două zile, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, râsetele au lăsat loc lacrimilor. Foaierul s-a dovedit neîncăpător pentru sutele de oameni care au mers să îşi ia rămas bun de la cea care a fost cea mai iubită actriţă de comedie.

Actrița va fi înmormânatată duminică, la cimitirul Cernica. Cei care vor să-și ia rămas bun de la artistă vor putea veni până la ora 10:00 la Teatrul „Constantin Tănase”. Pentru cei care vor să o conducă pe ultimul drum sunt puse la dispoziție, la ora 10:00, două autocare în care încap 60 de persoane. Cei care vor să meargă cu aceste autocare trebuie să fie în fața teatrului la ora 9:45.

Ion Dichiseanu, actor: „O, doamne! S-au spus atâtea vorbe, atâtea întâmplări, atâtea lucruri despre ea, încât... Eu ce pot să vă spun? Ultima oară am văzut-o... a stat lângă mine la premiera filmului „Aniversarea”, a lui Dan Chişu. Şi comentam, vorbeam, dar nu se văita. Nici în timpul filmărilor nu se plângea. Era geniu de om, avea un caracter puternic. Nu se plângea niciodată. Dimpotrivă, dacă veneam abătut ea venea şi mă impulsiona cu energie. Şi îmi spunea: „Dichi, fii vesel! Gata, trecem la treabă!” Înţelegi?! Ca o ghilotină a căzut vestea!”

Felicia Filip, soprană: „Aşa cum atâta lume, atâţia oameni care au iubit-o şi care nu erau neapărat personalităţi au spus: Stela Noastră, ea este Stela noastră şi va fi steaua din ceruri care probabil va lumina cel mai puternic.
Dumnezeu s-o odihnească în lumină!”

Ozana Barabancea, profesoară de canto: „Eu doar o admiram şi tot timpul îmi spuneam când o vedeam că este un mit viu. Acum este tot vie, pentru că noi toţi o iubim, o respectăm şi memoria dânsei o să rămână veşnică şi trebuie să învăţăm noi ca public să respectăm memoria celor care pleacă de lângă noi şi să nu-i uităm. Noi am pierdut o mare artistă!”.

„Era super sănătoasă, super în forţă... femeie care avea multe spectacole, e un şoc pentru toată lumea”, a spus cântăreața Daniela Gyorfi.

„Eu nu pot să cred că a murit. Eu cred că a plecat să-şi sărbătorească aniversarea acolo sus lângă iubirea vieţii ei, lângă familie, lângă marii noştrii actori. Deja ne e dor de ea”, a spus Liza Panait, creatoare de modă.

„Spuneam mă doare piciorul, mă doare, aia, mă doare aia. Mă, dar eu nu am nimic, eu nu am mai fost la doctor, eu nu ştiu ce e aia durere, ce vă plângeţi? Întotdeauna ea a fost... A fost o surpriză neplăcută şi încă nu ne revenim, nu credem”, a adăugat Viorel Panait.

„Când a venit ea, eu eram deja aici. Terminasem facultatea şi eram deja aici. Şi am fost primul ei partener. E greu...”

„Ca cea mai mare actriţă, un cuplu inegalalbil, un om extraordinar, o frumoasă, o completă şi o complexă artistă. De revistă, în mod deosebit dar orice rol îi dădeai ea intra cu o uşurinţă extraordinară în rolul respectiv”, a spus Aneta Stan, cantăreaţă de muzică populară.

„Doamna Stela e într-o lume mai bună acum. Sperăm şi cred că asta e datoria noastră ca şi creştini, să ne rugăm pentru sufletul ei şi să lăsăm lacrimile de luni încolo. Să nu o uităm şi să aprindem o lumânare şi să spunem o rugăciune pentru sufletul ei”, a îndemnat actrița Manuela Hărăbor.

Stela Popescu era şi un model pentru tinerii actori. Ionuţ Negrişanu a avut marea şansă să o viziteze în ultimele două luni de două ori pentru a studia împreună textele lui Mihai Maximilian.

„În casa Stelei Popescu e teatru. Tot la ea acasă am întâlnit actriţa şi personajul de pe scenă. Pentru că stând de vorbă câte patru ore , am fost de două ori, am reuşit să ne întâlnim de două ori. După patru ore de stat de vorbă şi de răsfoit textele lui Maximilian împreună, se schimbase cu totul, era acidă, era în vervă, era puternică, se mişca”, povestește Ionuț Negrișanu, actor la Teatrul Muzical din Galați. „La momentul în care am intrat, pe sonerie scria Stela Popescu şi Mihai Maximilian, deşi Mihai Maximilian nu mai este de atâta vreme ...pe soneria lor era numele celor doi”, își amintește actorul ce i-a atras atenția.

Arată reporterului o poză de pe telefon: „Poza este făcută la prima întâlnire. Am zis că nu plec de acolo fără poză împreună cu Stela şi bine am făcut pentru că acum am o amintire nepreţuită”.

La plecare, şi-au promis că se vor revedea în curând. Viaţa, însă, a vrut altfel.

Și simpli admiratori și-au luat rămas-bun de la Stela Popescu, actriţa-simbol a Teatrului de Revistă Constantin Tănase.

- Nu mai avem mulţi care sunt actori şi au fost buni toţi, toţi. Greu să se mai facă actori în ziua de azi.

- Era frumoasă, plină de viaţă, zâmbitoare...

Prieteni, cunoscuţi, dar și simpli admiratori ai Stelei Popescu s-au adunat şi la casa în care a copilărit actriţa, în judeţul Sibiu, imediat după ce s-a refugiat din Basarabia, în 1942. Loc de pelerinaj a fost şi casa din 2 Mai, acolo unde actriţa se retrăgea vara.

„Exceptională. Era o femeie pe care puteai s-o pui şi la rană”, spune Fidor Foca, cel care îngrijește de casa actriței. I-arată reporterului grădina: „Trandafirii ăia frumoşi, ăia care încep să înflorească roşu şi pe urmă se îngălbenesc, deci fac două culori, excepţional i-au plăcut doamnei”.

Din 1991, de când a terminat construcţia casei de pe litoral, Stela Popescu şi-a petrecut aproape fiecare vară la 2 Mai. Îi plăcea să se retragă acolo şi să-şi aştearnă gândurile pe hârtie.

„Îi plăcea să scrie, era directoare la taifas, scria articole, stătea pe terasă, că tăiam viţa-de-vie”, povestește bărbatul.

Acum, la casa Stelei Popescu din 2 Mai, vin oameni să se roage şi să aprindă o lumânare pentru marea artistă.

„Îmi spunea, băiatu’ meu, Gheorghişor, uite, s-a spart coloana, s-a spart acolo! Da’ cum să nu vin, doamna Stela?”, povestește instalatorul.

„Venea vară de vară, da, în fiecare vară venea”, spune o localnică.

„Gătea foarte mult, îi plăcea să gătească mâncare. Tot felul de mâncăruri şi peşte, şi tocăniţe, şi ciorbe, şi d-astea pescăreşti, plachie de peşte îi plăcea cel mai mult”, își aduce aminte Fidor Foca.

Un ultim omagiu i-au adus Stelei Popescu şi sătenii din Slimnic, judeţul Sibiu, locul unde actriţa şi mama sa s-au refugiat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când tatăl basarabean a fost deportat în Siberia. Oamenii au depus coroane în memoria artistei care, în urmă cu trei ani, a devenit și cetățean de onoare al localității.

Trupul neînsufleţit al actriţei Stela Popescu va rămâne la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti până duminică, la ora 1o:00, urmând să fie depus, la ora 11:00, în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Mănăstirii Cernica. Slujba de înmormântare va avea loc la ora 12.00.

GALERIE FOTO | Stela Popescu, o viață în imagini

Joi, actriţa Stela Popescu a fost găsită fără viaţă în locuinţa sa, iar echipajul SMURD sosit la faţa locului a constatat decesul.

Născută la 21 decembrie 1935, în Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători, Stela Popescu şi-a început cariera artistică în 1956.

Din 1963, a jucat la teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ din Bucureşti, apoi s-a angajat la Teatrul de Comedie. Tot din 1963 a început lunga colaborare cu Radiodifuziunea Română, urmată, mai târziu, de cea cu Televiziunea Română.

VIDEO. Cele mai cunoscute momente din cariera Stelei Popescu

Pe 7 februarie 2004, a primit din partea şefului statului Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - Arta Spectacolului, „în semn de apreciere a întregii activităţui şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului“.

Pe 10 septembrie 2013, regele Mihai I i-a conferit, prin fiica sa, principesa Margareta, decoraţia ”Nihil Sine Deo“. Pe 1 iunie 2017, a primit diploma de Cetăţean de Onoare al Braşovului, oraş în care a făcut şcoala şi facultatea şi a jucat în 400 de spectacole, ea declarând că „dacă în piept ai o inimă ce tot arde, rămâi tânăr şi la 90 de ani”.

Partenera, prietena şi colega lui Alexandru Arşinel timp de 40 de ani pe scenă, Stela Popescu a colaborat cu alte nume mari ale teatrului românesc, între care Ştefan Bănică, Toma Caragiu şi Margareta Pâslaru. A lucrat cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

A debutat în film în „Alo? Aţi greşit numărul" (1958). Stela Popescu a jucat în peste 25 de producţii, între care se numără „Nea Mărin miliardar" (1979), „Pe malul stîng al Dunării albastre" (1983) şi „În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988).

Citiți și: 

Cu respect, Stela Popescu. Un interviu de excepție din 2014 cu marea doamnă a teatrului românesc

Stela Popescu, o viață petrecută pe scenă: „Aș face o mie de lucruri, păcat că viața e scurtă”

A murit actriţa Stela Popescu. Artista va fi înmormântată duminică

Oana Pellea, despre ultima apariție publică a Stelei Popescu: „Mi se pare incredibil că nimeni nu a înţeles că începuse să moară în faţa lor”

Cauza morții Stelei Popescu, primele indicii

Ce a povestit ultima persoană care a văzut-o în viață pe Stela Popescu

Moartea Stelei Popescu. Reacția emoționantă a lui Alexandru Arșinel

Florin Piersic, despre Stela Popescu: „E una dintre cele mai triste zile pe care le-am trăit. Atât de mult am iubit-o eu”

Corina Chiriac: Se duce o epocă pe care noi am trăit-o altfel

Mitică Popescu, despre Stela Popescu: Probabil că a obosit

Reacția Patriarhului Daniel la moartea Stelei Popescu

CTP: „Nea Mărin miliardar”, în top 5 filme proaste românești. Îl salvează o replică a Stelei Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...