Bărbatul se despărțise de soția sa în urmă cu o lună, iar fetele stăteau cu mama lor. Femeia a trebuit să plece din oraș câteva ore, timp în care l-a rugat pe acesta să aibă grijă de fete. Apropiații familiei spun că omul abia fusese externat de la Clinica de Psihiatrie din Slatina. Mama fetelor nu s-a gândit că ar fi ceva în neregulă. Când s-a întors, a înnebunit de durere. Fără niciun avertisment, tatăl lor le-a omorât și apoi s-a sinucis.
„Bărbatul era cunoscut în evidențe cu afecțiuni psihice”, a declarat Claudia Radu, purtător de cuvânt la IPJ Olt.
„Foarte violent, foarte, foarte violent”, spun despre el vecinii.
„Spitalul din Slatina mai mult de 20 de zile nu te ține acolo. Păi și e normal să îi dea drumul acasă? Nu e normal”, mai spun ei.
Rudele susțin că fetele ar mai fi trăit și acum, dacă medicii care l-au avut în grijă pe barbatul de 39 de ani nu i-ar fi dat drumul acasă în ciuda tulburărilor de comportament pe care le avea. Specialiștii spun însă că legea nu îi ajută cu nimic în acest sens, pentru că nu pot ține pacienții cu forța în spital.
„Nu există o viziune clară și o urmărire clară a tuturor acestor pacienți din momentul în care ies din spital (...) Nu există un sistem suficient de integrat care să asigure un control al faptului că și-au luat medicația”, arată Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru.
„Doar judecătorul împreună cu medicul poate să stabilească dacă într-adevăr rămâne sau nu în această instituție medicală”, precizează avocatul Liviu Bran.
În toată ţara sunt doar şase spitale în care bolnavii violenţi pot rămâne sub pază.
În celelalte clinici sunt trataţi anual aproape 15.500 de pacienţi cu afecţiuni psihice, de care se ocupă doar 1.300 de medici. Doctorii spun că oricât de violenţi ar fi bolnavii, nu pot fi internaţi sub pază decât dacă există o hotărâre judecătoarească.