Străzi neasfaltate, gropi de gunoi, fără apă şi canalizare. În astfel de condiţii trăiesc locuitorii din cartierul Giuleşti Sârbi, un cartier păstorit în mare parte de primăria sectorului 1, cea mai bogată din Capitală, cu un buget de 250 de milioane de euro anual. Restul cartierului este în grija sectorului 6 . Oamenii spun că situaţia e la fel de zeci de ani şi nu cred că se va mai schimba vreodată.
Cartierul Giuleşti – Sârbi, zona păstorită de Primăria sectorului 1 pare desprins dintr-o altă epocă. În mijlocul cartierului, o groapă imensă de gunoi, iar de jur împrejur străzile se scufundă în noroi. Alimentarea cu apă se face de la cişmea.
Locuitorii din zonă şi-au pierdut de tot speranţa că într-o bună zi vor sta într-un cartier civilizat:
- Nu ne bagă nimeni în seamă. Suntem necăjiţi afară din cale. La poala Bucureştiului, la sectorul 1.
- Apă nu avem, străzi nu avem... nu avem decât gunoi.
- Cizme de cauciuc din piaţă de la Crângaşi mi le-am luat, că nu se poate aşa ceva... nu mai pot, sunt fleaşcă la picioare, mă îmbolnăvesc. Nu mai pot să fac naveta la serviciu pe drumurile astea pe aici.
Pe doamna Elena am găsit-o strângând apa şi noroiul din faţa casei, de frică să nu îi intre în curte.
- V-am văzut cu treabă.
- Da, uite mai trag că vine apa toată în curte. Ne-au făcut străzile astea vai de mama noastră.
- De cât timp staţi, doamnă, aici?
- De 45 de ani. Suntem aici aruncaţi aşa, ce să mai zicem..
Într-un răspuns pentru Digi24, Primăria sectorului 1 spune că pe 7 artere din cartier se efectuează deja lucrări de extindere a rețelei publice de apă și canalizare. În realitate, pe 6 străzi lucrările nu au început. Motivul? Nu există documentaţie de urbanism.
Pe aceleaşi drumuri merg şi copiii la şcoală. Nu au cum altfel, pentru că autobuzul nu mai intră în zonă din luna martie, de când podul din cartier s-a şubrezit.
Unele străzi nu sunt racordate la conductele de gaz, astfel că mulţi dintre cei care n-au sobă în casă rabdă de frig. Autorităţile promit... şi cam atât.
O altă zonă din cartier este în grija sectorului 6 al Capitalei, dar nu există o delimitare strictă între sectoare, motiv pentru care mai mulţi consilieri USR vor ca cele două primării să se asocieze. Au şi demarat un proiect în acest sens.
- Sunt străzile nimănui, nicio primărie nu ne recunoaşte ca fiind aparţinători. Dumnezeu ştie! Capitală europeană, 2018, o fericire...