Video Scandalul „tichetelor anticriză" de la Sectorul 1: Stimulentele propuse de PSD - PNL au fost adoptate. „Tot nu ajung unde trebuie"

Data actualizării: Data publicării:
Untitled
Foto: captură video Digi24

ACTUALIZARE Locuitorii celui mai bogat sector al Capitalei vor primi stimulente financiare de cel puțin 1.000 de lei pe gospodărie. E un compromis la care au ajuns primarul USR al Sectorului 1 și consilierii locali PSD și PNL. Scandalul a fost condimentat de acuzațiile că platforma pentru vouchere a fost realizată de firma la care un coleg de partid de-ai lui Clotilde Armand e acționar. Edilul acuză PSD și PNL de ipocrizie, pentru că au plusat la ce tot ei au numit mită electorală.

Clotilde Armand a anunțat încă din octombrie că vrea să dea tichete anti-criză de o mie de lei pentru fiecare locuitor din Sectorul 1. Proiectul a intrat în dezbatere publică la începutul lui noiembrie, iar primăria a atribuit între timp 45.000 de euro pentru platforma online pe care oamenii au fost invitați să se înscrie. Potrivit HotNews, banii au ajuns la o firmă în care printre acționari se numără și un membru USR. Procentul e 3% și contractul a fost atribuit conform legii, se apără Clotilde Armand, pe care consilierii locali PSD și PNL o acuză și de populism.

Petre Florin Manole, președinte PSD Sector 1: „Cum este posibil ca la 34 de minute după ce se pune o licitație în SICAP, o firmă să fie atât de deșteaptă, de eficientă, de bine informată și de pregătită, încât să vină cu o ofertă acceptabilă în al 35-lea minut?”.

Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1: „Această inițiativă pur electorală a primarului Clotilde Armand, privitoare la tichete anti-criză. Ele sunt, de fapt, în viziunea doamnei Armand, tichete pro-mită electorală, pentru că vizează numărul de persoane peste 18 ani, premiind fiecare votant al Sectorului 1 cu suma de 1.000 lei”.

La ora la care proiectul privind tichetele era în dezbatere, în fața Primăriei Sectorului 1 au apărut zeci de pensionari.

- „Participăm la votarea protectului, ne-a promis niște bani pentru locuitorii Sectorului 1 și prima impresie e că stăm afară”.

- „Vreau să văd și eu cum se pune problema în consiliu, vreau să știu și eu pe cine am votat”.

Reporter: Nu aveți permisiunea să intrați în sală?

- „După cum vedeți, nu mă lasă”.

Într-un final, oamenii au intrat în sala de ședințe și au fost încurajați de Clotilde Armand.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: „E foarte important să ne mobilizăm, să lăsăm deoparte orgoliile politice, luptele politice, pentru a ne gândi de data asta la cetățenii Sectorului 1.

Vă invit să vă gândiți la cetățenii Sectorului 1 care sunt în frig și au nevoie de sprijinul Consiliului local Sector 1, care pentru asta a fost votat”.

În orele de dezbatere care au urmat, mai mulți pensionari au adormit. În acest timp, consilierii PNL și PSD au venit cu o contrapropunere tot pentru stimulente anti-criză, dar cu valori diferite, în funcție de veniturile beneficiarilor. Sumele sunt 1.000, 2.000 și 3.000 de lei și vor fi acordate pentru întreaga gospodărie, nu pentru fiecare membru. Amendamentul depus de consilierii PNL şi PSD prevede că se acordă stimulente financiare de 3.000 de lei pe gospodărie, dacă venitul pe membru de familie este până la pragul maxim al salariului minim net pe economie. În cazul celor cu venit pe membru de familie între salariul minim şi cel mediu net pe economie se vor da stimulente de 2.000 de lei pe gospodărie, iar dacă veniturile lor pe membru de familie sunt peste salariu mediu net pe economie se vor acorda 1.000 de lei pe gospodărie. Această variantă a trecut la vot.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 (Facebook): „PNL & PSD au adus modificări prin amendamente. Amintesc că tot ei au spus într-o conferință de presă comună susținută azi dimineață că acest proiect este mită electorală. Acum au votat pentru așa-zisa mită. Iată ipocrizia uselistă în forma ei deplină, iată cum s-au făcut de râs singuri”.

- „Îmi pare rău, dar tocmai oamenii care au nevoie de banii ăștia n-or să poată să umble pe drumuri să facă acte să se înscrie în program...deci tot nu ajunge unde trebuie”.

- „În principiu sună bine. Acum trebuie văzut cum se implementează, care e pragul de venituri și ce înseamnă după și ce fel de cheltuieli intră acolo”.

Primăria Sectorului 1 trebuie să vină în 10 zile cu un regulament penru acordarea tichetelor.

--știre inițială--

Reprezentanţii PNL şi PSD Sector 1 se opun iniţiativei primarului Clotilde Armand privind tichetele anticriză de câte 1.000 de lei pe persoană şi propun un proiect privind acordarea între 1.000 şi 3.000 de lei pe gospodărie, scrie Agerpres.

Preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că proiectul lui Clotilde Armand privind tichetele anticriză constituie „o iniţiativă pur electorală” şi că acela al PNL şi PSD sector 1 este „corect, echitabil, transparent” şi vizează nevoile oamenilor.

„Practic, vorbim de sumă acordată per gospodărie, nu per votant, cum doreşte Armand. Vorbim despre termene mult mai scurte. Până la 30 aprilie anul viitor trebuie plătite aceste sume către cetăţeni, nu până la alegerile locale, cum dorea doamna primar să lungească lucrurile”, a punctat Sebastian Burduja.

La rândul său, preşedintele PSD Sector 1, Florin Manole, a explicat că proiectul propus de PNL şi PSD ţine cont de diferenţele de nevoi dintre cetăţenii acestei zone administrativ-teritoriale.

„Propunem pentru aceia dintre cetăţeni care au un venit mediu pe gospodărie mai mic decât salariul minim pe economie o sumă de 3.000 de lei per gospodărie (...) Aceia dintre cetăţeni care au un venit mediu per gospodărie până la inclusiv salariu mediu beneficiază prin proiectul nostru de o sumă de 2.000 de lei per gospodărie, iar toţi ceilalţi cetăţeni care au venituri mult mai mari rămân în marja de 1.000 de lei”, a spus Florin Manole.

El a atras atenţia asupra lipsei de investiţii în sectorul 1.

„De unde sunt banii (pentru proiectul PNL şi PSD n.r.)? Vă spuneam mai devreme, din lipsa de investiţii. Nu se face execuţie bugetară pe investiţii în sectorul 1 decât pe puţine proiecte şi alea proiecte ale PSD sau PNL depuse acum nişte luni de zile sau ani de zile şi banii există. Excedentul Primăriei Sectorului 1 pe anul trecut numai a fost de peste 400 de milioane de lei, este ridicol”, a adăugat Florin Manole.

La rândul său, primarul Clotilde Armand a scris, pe Facebook, că tichetele anticriză reprezentau ceea ce a economisit autoritatea locală de la companiile aduse în primărie de PNL şi PSD.

„PNL şi PSD Sector 1 au apărut de braţ împreună într-o conferinţă de presă să ne anunţe că nu vor vota proiectul pentru tichete, fiindcă primăriţa este rea, mită electorală etc. Veşnica povestire. Alături de televiziunile pentru care dau bani din subvenţie. În schimb, tot PNL şi PSD ne anunţă că depun ei alt proiect prin care se vor între 2.000 şi 3.000 lei pentru toate gospodăriile. Nu cum am făcut noi... Da, aţi citit bine. Asta nu mai e mită electorală pentru ei şi sunt măsuri de 'politici publice'. Cu această ocazie vă invit să-i priviţi în toată splendoarea lor pe liderii uselismului de la Sector 1 străpunşi de disperarea că nu mai pot fura nimic de la această primărie. În proiectul depus de noi pentru tichetele anticriză banii folosiţi de noi pentru această măsură erau ceea ce am economisit de la companiile aduse în primărie de PNL şi PSD şi ne-au facturat servicii fictive”, a afirmat Clotilde Armand.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri