Chiar dacă există o lege care spune clar că aceste categorii nu sunt obligate să vină anual la control, ca să primească pensia pentru handicap, angajaţii vor să vadă cu ochii lor că oamenii nu s-au însănătoşit subit. Iar bolnavii îndură chinul şi umilinţa ca să fie siguri că statul le mai plăteşte o sumă, oricum jenant de mică.
Relevant este cazul unui bărbat care a rămas infirm în urma unui accident rutier şi face parte din categoria celor a căror stare este ireversibilă.
Cu toate acestea, a fost chemat la control, pentru ca statul să fie sigur că nu s-a vindecat între timp şi că nu încasează fraudulos pensia pentru invaliditate, în valoare de 230 de lei pe lună. În faţa sediului direcţiei sociale, a fost nevoit să aştepte o jumătate de oră până când funcţionarii i-au adus un scaun cu care să se poată deplasa.
Specialiştii de la comisiile de evaluare îl cheamă pe acest bărbat la evaluare din 12 în 12 luni, deşi ministrul Muncii a dat anul trecut o lege clară, care evită chinul şi umilinţa.
„Persoanele care au handicap definitiv să nu mai fie chemate la evaluare. Pentru ce s-a întâmplat la Ploieşti am să trimit comisia superioară din cadrul ministerului ca să vadă cum au făcut evaluările”, a precizat Mariana Câmpeanu.
De partea cealaltă, reprezentanţii Direcţiei Sociale spun că bolnavul ar trebui să facă o solicitare şi să demonstreze că starea de sănătate nu îi permite deplasarea. Nici aşa nu e sigur că va ajunge o comisie de evaluare acasă la pacient.
„Comisia aceasta deserveşte cel puţin 80 de persoane care vin în faţa ei zilnic. Această comisie nu are capacitatea de ubicuitate. Nu poate şi să facă aici activitate şi să se desprindă şi să analizeze cazul la domiciliul acestor persoane”, spune Vasilia Florea, directorul Direcției Sociale.
În România există aproape 700.000 de persoane cu handicap şi toţi aceşti oameni trec anual prin aceste situaţii degradante.