Tuneluri lungi de zeci de metri construite din grinzi de lemn îi protejează pe pietonii din Cluj-Napoca de bucăţile desprinse de pe clădirile vechi.
Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca: „Există şi imobile pentru care nivelul de deteriorare este atât de ridicat încât nu poate fi rezolvată problema printr-o simplă intervenţie. Se impune construcţia unui tunel de protecţie din lemn, tunel care va fi amplasat temporar până la realizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a faţadelor respective.”
Autorităţile locale pot îndepărta tencuiala care stă să cadă doar sub supravegherea unui expert acreditat de Ministerul Culturii. Până acum, însă, niciun specialist nu a răspuns apelului Primăriei Cluj-Napoca.
Szabolcs Guttman, șeful Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania: „La Cluj s-a interpretat că în loc de un tunel care totuşi costă ceva bani se poate rezolva şi cu o bâtă, nu se poate din păcate. Pe schelele deasupra acestor tunele se pot face lucrări de către specialişti, poţi ajunge la fiecare cm pătrat, poţi ajunge să remediezi, dar intervenţiile să fie sub o îndrumare corectă.”
***
„Asta e pentru protejarea pietonilor? Am crezut că începe reabilitarea. Din punct de vedere estetic nu arată bine, din punct de vedere al protecţiei pietonilor este o soluţie.”
***
„Nu este o soluţie mai bună pentru centrul Clujului este ceva nepotrivit.”
Autorităţile locale au demarat intervenţiile de urgenţă în centrul istoric la începutul anului după ce în decembrie o tânără a ajuns la spital lovită de un ornament desprins de pe o clădire din centrul istoric. Nu a fost singurul accident de acest gen. Acum cinci ani, trei copii au fost răniţi când o bucată din balconul clădirii monument istoric în care se află librăria Universităţii s-a prăbuşit.