Rețeta de cozonac a bunicilor nu a fost uitată la o brutărie din Sântimbru. Brutăria prepară cozonacii după aceeaşi reţetă de peste 20 de ani, iar în această perioadă a anului vinde şi 2000 de bucăţi. În preajma Crăciunului, aroma colacului, cum i se spune, se simte pe toate străzile din oraş.
„Am pregătit făina pentru cozonac. Aici o să băgăm pe urmă drojdia, zahăr, ulei, ouă și o să frământăm cozonacul, o să îl lăsăm la dospit”, spune Anisia.
Este brutar la Sântimbru de mai bine de un deceniu, timp în care a adus pe mesele românilor mii de cozonaci de Sântimbru. La fel ca în fiecare an, în preajma Crăciunului lucrează la foc continuu.
„Am pus zahărul cu apă fierbinte, l-am dizolvat, și drojdia. În timp ce se frământă aluatul punem și coajă de la lămâie, esență de vanilie”, spune ea.
Până dospeşte aluatul, Anisia pregăteşte tăvile pentru copt şi prepară umplutura. După ce cozonacii sunt umpluți, sunt lăsați să crească timp de 30 de minute.
„Cozonacii îi vom băga la copt în cuptor. Acest cuptor este din cărămidă și vor sta la copt aproximativ 50 de minute, la o temperatură de 170-180 de grade”, spune Anisia.
La final, cozonacii sunt unși cu miere și sunt savurați de localnicii care abia îi așteaptă.
„De aici cumpăr cozonacii de Sântimbru, cei mai buni, ecologici, cuptor pe vatră”, spune un client al brutăriei.
Din Transilvania mergem in Moldova, să vedem cum se fac scutecele Domnului, o cocă delicioasă care se mănâncă doar în ajunul Craciunului. Reteta străveche se transmite din generație în generație și, de obicei, bunicile dau lecții. Aluatul, care nu se lasă la dospit ca la cozonaci, se face doar din făină, un praf de sare şi apă.
„Aluatul este gata, l-am şi bătut de câteva ori ca să se facă elastic. Facem o bilă aşa frumosă şi facem semnul crucii ca să ne iasă turtele bine, să se întindă”, explică bucătăreasa.
Foile trebuie să fie foarte subţiri şi pentru asta este nevoie de îndemânare. După coacere, ele trebuie să stea cel puţin 24 de ore la uscat. Între timp, se pregăteşte apa de flori: un sirop din apă, de zahăr, arome şi coajă rasă de portocale şi lamâie. Fiecare foaie trebuie să fie trecută prin sirop, se aşează în opt, zece straturi pe o tavă, apoi se presară miez de nucă din abundenţă.
Sursa: Digi24 TV