Inspectorii şcolari din Timiş susţin că ultima dată când a fost făcut un recensemânt al şcolilor din judeţul Timiş care care ar putea să cadă la un seism puternic a fost în anul 2001.
Atunci au fost identificate peste 80 de unităţi de învăţământ care nu ar sta în picioare în caz de cutremur. Cele mai multe școli au fost reabilitate de-a lungul anilor, însă au rămas șapte pentru care nu s-au mai găsit bani.
Cinci dintre ele sunt în Timișoara, iar cea mai șubredă clădire este cea a Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu".
Peste 800 de elevi ai Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu” din Timișoara învață în clase în care tencuială este căzută de pe pereți, bucăți de zid stau să cadă și cu găuri în plafonul acoperișului. În fiecare an, pompierii sunt chemați să înlăture tencuiala care ar putea pica în orice moment peste copii.
„În ceea ce priveşte reabilitarea suntem pe agenda primăriei pentru reabilitare. Suntem deocamdată în etapa de selecţie a proiectului de reabilitare a întregului complex însemnând clădirea, însemnând internatul şi cantina”, a afimat Mariana Eftimie, directorul Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu”.
Printre unitățile de învățământ cu probleme din Timișoara sunt şi două sunt grădinițe şi trei licee de prestigiu.
„Este adevărat că zona veche a municipiului Timişoara cuprinde o serie de clădiri care au un grad de risc seismic ridicat care, de asemenea, trebuie urmărite în permanenţă”, a confirmat prof. dr. Marin Marin, vicepreşedintele Societăţii Române de Geotehnică şi Fundaţii.
Pentru autoritățile din Timișoara, siguranța eleviilor nu pare să fie o prioritate. În bugetul local nu au fost prevăzute fonduri pentru reabilitarea şcolilor.
În cele șapte unitati de invatamant din Timiș care prezintă pericol seismic învață peste două mii de elevi și preșcolari.