„Vai, vai ce păcat! Că piticul s-a-nnecat!”
Peste 111.000 de copii care provin din familii cu venituri modeste vor primi ajutor de la stat pentru rechizite, îmbrăcăminte şi vitamine. Este una dintre cele 47 de măsuri anunţate de Guvern în cadrul strategiei naţionale antisărăcie. La familiile defavorizate vor ajunge lunar, tichete sociale în valoare de 50 de lei, pentru fiecare copil de vârstă preşcolară. Cu o condiţie: cei mici să meargă în fiecare zi la grădiniţă.
Tincuța Apăteanu, expert în educație: „Este un proiect foarte eficient pentru că acel tichet social de 50 de lei reprezintă o motivație foarte puternică pentru familiile foarte sărace (...) Copiii care sunt înscriși în acest program nu plătesc alte taxe, care știm cu toții că apar pentru o excursie, o sărbătoare la grădiniță, materiale didactice.”
Specialiştii în educaţie susţin că numărul copiiilor din familii cu venituri reduse ar fi, în realitate, mult mai mare.
Costul anual al acestui sprijin financiar este estimat la 39 de milioane de lei. Aproximativ 111.000 de copii vor beneficia de stimulentul educațional.
Mariana Gheorghiu: „Dupa noi cheia reușitei acestui program constă în identificarea și înregistrarea tuturor copiiilor în grădiniță. Și aici este muncă de teren și parte de informare și consiliere a părinților.”
Tincuța Apăteanu, expert în educație: „Din păcate unii nici nu sunt cunoscuți de către autorități pentru că sunt copii neînregistrați.”
Cristian Mungiu, regizorul mai multor filme de succes precum "După dealuri" şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a susţinut proiectul iniţiat de fundaţia condusă de mama actorului Ethan Hawke, Leslie Hawke.
Cristian Mungiu, regizor: „Dacă investiția în educație se face de la vârsta aceasta este foarte probabil ca mai târziu copiii vor râmăne în școală și e foarte probabil că ne apropiem și noi de genul de societate care vrem. Practic în 15-20 de ani copiii noștri vor trăi într-o lume mai bună, pentru că vor fi plecat de la un punct de pornire mai bun în viață.”
Tincuța Apăteanu, expert în educație „Proiectul este eficient atâta vreme cât prezența celor mici să fie inregistrată cu corectitudine maximă.”
Mariana Gheorghiu: „Cu riscul de a se supăra părintele pentru că într-o lună nu primește tichet social! Dar fără această notare nu vei schimba comportamentul părinților și nu vei avea copii în fiecare zi la grădiniță.”
Tincuța Apăteanu, expert în educație: „Dacă unele educatoare din exces de zel sau din dorința de a nu supăra unii părinți vor nota ca fiind prezenți copii care nu vin la grădiniță atunci întreaga credibilitate a proiectului se va prăbuși.”
Mariana Gheorghiu: „Am momente în care zic că am reușit după care zic oare cum o să se întâmple? Cum o să ajungă tichetele acestea la toți părinții din România, oare ce mecanisme ar trebui sa construim acum.”
Cererile pentru acordarea tichetelor sociale în valoare de 50 de lei trebuie depuse de unul dintre părinti, la primăria din localitatea de domiciliu, până la finalul lunii aprilie. Însă, acest ajutor ar putea întârzia, pentru că autorităţile locale nu au pregătit încă listele cu potenţialii beneficiari.
Tincuța Apăteanu, expert în educație: „Dragi copii! Educatia este foarte importantă iar dacă mergeți la grădiniță puteți să aflați despre povești, puteți vorbi cu colegii voștri despre visuri și speranțe pe care le aveți, puteți să învățați să citiți și să scrieți! Trebuie să mergeți la grădiniță!”