Aparatul poartă denumirea de economizor. În România există mai multe variante, cu producători diferiți, iar prețul variază de la 19 lei la 800 de lei.
Angajata unei firme care vinde economizoare: Puteţi profita de ofertele promoţionale. Primiţi al doilea dispozitiv la jumătate de preţ, 89 de lei. Dacă aveţi nevoi şi mai mari, industriale, o casă la ţară, un sediu de firmă, avem un pachet de cinci dispozitive, 100 de lei fiecare.
Niciuna dintre firmele care vinde astfel de produse nu acceptă testarea aparatului înainte de cumpărare.
Angajata unei firme care vinde economizoare: Cum să fie ţeapă? Nu dăm ţepe. Nu avem predare personală sau magazin de prezentare. Mergem pe comandă şi se livrează la domiciliu prin curier.
Digi24 a cerut părerea unui expert în electronică.
Constantin Săndulescu, expert electronist: Vom face un test de consum waţi. Avem un aparat care citeşte în timp real consumul de waţi, avem două becuri de 35 de waţi, consum total 70 de waţi şi aparatul care scade consumul. Haideţi să îl testăm. Aprindem becurile, ni se arată un consum de 73 de waţi, introducem dispozitivul, s-a aprins. Consumul nu a scăzut cu nici măcar unu la sută.
Toate explicaţiile vin odată ce aparatul este desfăcut în bucăţi.
Constantin Săndulescu, expert electronist: Are patru butoane care nu acţionează absolut nimic. După cum putem vedea, nu are acel modul revoluţionar. Este un montaj care se alimentează din reţea şi aprinde două leduri.
Adică doar consumă. În ultima lună, zeci de oameni care au cumpărat astfel de aparate au depus plângeri la Protecţia Consumatorilor.
„Este o practică înşelătoare, induc în eroare consumatorul, este o practică comercială incorectă. Noi am sancţionat operatorii economici şi am oprit de la comercializare, dar observ că tot apar, spune Marius Dunca, preşedintele ANPC.
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului promit că vor face controale la firmele care produc şi vând aşa-numite economizoare de electricitate.