Video Sute de mii de români se pregătesc să emigreze. Tânără în clasa a XII-a: „Mi se pare un lucru normal să am o viață și o carieră”

Data actualizării: Data publicării:
trei tinere cu masti pe fata discuta intr-o biblioteca
Carla, Briana și Ștefania sunt trei eleve de clasa a XII-a de la cel mai bun liceul din Oradea. Toate vor studia în străinătate de anul viitor Foto: captură video Digi24

730 de mii de români intenționează să-și părăsească țara anul viitor. Este rezultatul îngrijorător al unui studiu făcut de un think tank din mediul de afaceri. Cei mai dispuși să emigreze sunt tinerii cu vârsta între 16 și 24 de ani. Hoția, minciuna și conservatorismul sunt principalele motive din cauza cărora vor să se mute în alt stat.

Potrivit previziunilor, în 2050 populația României va scădea la 15,5 milioane de locuitori, iar emigrația este una dintre cauze.

Carla, Briana și Ștefania sunt trei eleve de clasa a XII-a de la cel mai bun liceul din Oradea. Toate vor studia în străinătate de anul viitor.

„Aș dori să mă duc și să mă stabilesc acolo. Mi se pare un lucru normal să încerci să ai atât o viață, cât și o carieră. Aș dori să îmi întemeiez și o familie acolo”, spune Carla Oros.

„Mulți studenți care termină facultatea în România își găsesc foarte greu joburi, indiferent de câte calificări ai avea, indiferent ce facultate ai terminat, Cluj, București, Timișoara”, explică Briana Chirilă.

„Dacă reușesc să mă integrez în acea societate, în acel mediu internațional, voi fi respectată, bine plătită, cu un job stabil”, crede Ștefania Luncan.

Ca ele, alți 730.000 de români sunt și ei tentați să părăsească țara în perioada imediat următoare, conform unui studiu efectuat de ReThink Romania, o platformă dezvoltată de câțiva antreprenori de succes din țară. 

Același studiu arată că România pierde anual 140 de mii de persoane, prin deces sau migrație.

Suntem țara cu cea mai mare populație emigrantă din Europa și oamenii continuă să își dorească să plece, iar acest lucru se datorează în primul rând estimării posibilității de a se realiza în țara noastră”, explică Sergiu Bălțătescu - sociolog, profesor la Facultatea de Științe Socio-Umane din Oradea.

Cei mai tentați să părăsească România sunt tinerii între 16 și 24 de ani, adică exact cei care ar trebui să reprezinte viitorul acestei țări. Cei mai mulți invocă hoția, lipsa de educație și minciuna în decizia pe care o iau de a părăsi România.

Există totuși și tineri care nu vor să plece din țară.

„Vreau să rămân aici. De ce? Tatăl meu a fost plecat în străinătate și am cam rămas singure, eu, mama și surorile, și am cam rămas stâlpul casei, dar cu puțină voință și muncă se poate și aici”, spune o tânără.

„Eu cred că putem să ne afirmăm în țară, avem foarte multe posibilități și trebuie să fii foarte deschis la minte”, crede o alta.

„Ar trebui ca o mai mare parte din creșterea economică cu care se laudă actualul guvern ar trebui redistribuită către populație, inclusiv către elitele ei”, crede sociologul Sergiu Băltățescu.

Conform studiului, românii care vor să rămână în țară au peste 35 de ani, o familie cu copii și o situație financiară mulțumitoare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri