Ateii sunt mai amabili și mai corecți față de creștini decât creștinii față de atei, potrivit unui nou studiu care a analizat interacțiunile dintre cele două grupuri, scrie Sciencealert.com. Atitudinea acestora este însă influențată de informațiile avute la dispoziție, spun cercetătorii.
În ciuda acestui verdict, ateii nu ar trebui să se simtă măguliți. Studiul arată că ei sunt mai amabili doar pentru că încearcă să compenseze stereotipul că nu ar fi oameni buni, echitabili.
Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au studiat comportamentul social al indivizilor în interiorul grupului lor, dar și interacțiunea dintre membrii celor două grupuri cu statut religios diferit.
„Deseori vedem că stereotipurile negative despre un grup pot determina membrii acelui grup să se comporte în moduri compensatorii care încearcă să infirme acel stereotip. Cum ar fi atunci când imigranții din SUA se străduiesc să sublinieze identitatea lor americană atunci când aceasta le este pusă la îndoială”, a declarat cercetătorul Colleen Cowgill.
Studiul a fost împărțit în trei părți. Prima parte a fost realizată utilizând 297 de subiecți, 150 de creștini și 147 de atei. Acești participanți au fost puși să participe la un joc inspirat din „Dictator Game”, unde jucătorii își oferă bani unii celorlalți.
Jocul a fost conceput pentru a testa cât de interesați sunt oamenii să ofere bani atunci când nu sunt implicate interese.
Cercetătorii au proiectat jocul astfel încât participanții să creadă că vor avea loc mai multe runde și că celălalt jucător îi va aprecia gestul în așa fel încât și alții să afle. De asemenea, fiecare jucător era informat dacă partenerul este creștin sau, după caz, ateu.
A doua parte a studiului, care a implicat 233 de participanți diferiți, 151 de creștini și 82 de atei, a fost asemănător, cu excepția unor diferențe-cheie. Acum, persoanele nu știau statutul religios al partenerului. La final, participanții au completat un formular în care se evalua moralitatea colegului de joc, în funcție de câți bani a oferit.
În urma primelor două etape ale testului, s-a constatat că creștinii au dat mai mulți bani creștinilor decât au dat ateilor. În schimb, ateii au dat aceeași sumă tuturor, indiferent de statutul religios.
Cu toate acestea, a treia parte a studiului, care a implicat 524 de participanți, 140 atei și 384 de creștini, a arătat că această discrepanță nu este motivată doar de altruism. Acești participanți au fost împărțiți în două grupuri. Participanții din primul grup știau că cealalte persoane nu sunt informate cu privire la statutul lor religios. În schimb, cei din cel de-al doilea grup au primit această informație.
Atunci când ateii credeau că creștinii nu cunosc statutul lor, au fost mai darnici cu cei asemenea lor, decât cu cei care credeau în Dumnezeu.
Rezultatele studiului arată că pe atei îi preocupă faptul că sunt catalogați drept imorali în virtutea lipsei de religiozitate. Iar aceste preocupări sunt cel puțin parțial responsabile pentru comportamentul ateilor față de partenerii lor creștini, în joc.
Interacțiunea dintre cele două grupuri suscită interes continuu pentru cercetători. Un studiu publicat anul trecut arată că cele două grupuri nu se înțeleg și că ateii au o atitudine mai negativă față de creștini decât invers.