Familia Trancă din Motru locuieşte într-un apartament vechi, cu pereţii acoperiţi de mucegai. Bani pentru reparaţii nu au. Mama, doi copii şi trei nepoţi trăiesc din mila unei surori care lucrează în străinătate şi le mai trimite, din când în când, bani. Acum, familia riscă să ajungă sub cerul liber, din cauza datoriilor la încălzire.
„Am cerşit un loc de muncă. Pe scări, cu mătura, nu în altă parte”, se plânge femeia, care suține că are datorii de 10.000 de lei.
În aceeaşi situaţie disperată sunt sute de alte familii din Motru.
„În ultimii trei ani, am avut în jur de 130 de dosare înaintate în instanţă, din care majoritatea finalizate”, spune administratorul unei asociaţii de locatari.
După închiderea minelor, mulţi oameni au rămas fără serviciu şi fără o sursă de venit constantă.
Orașul Motru stă practic pe cărbune. Prima exploatare este la 10 kilometri distanță, chiar și așa gigacaloria a ajuns la 160 de lei. Prea scump pentru cele 6.300 de familii ale căror apartamente sunt legate la reţeaua termică a oraşului.
„Să ştiţi că şi cărbunele pe care îl achiziţionăm de la CE Oltenia se plăteşte. Dânşii ne asigură acest cărbune, noi trebuie să-l plătim. Nu se fac înlesniri”, precizează Eugen Corcoaţă, director UATA Motru.
Regia de Termoficare va da în judecată toţi datornicii. În cazul în care nu au venituri pe care să le pună poprire, locuinţe lor vor fi scoase la vânzare. Primăria poate asigura cazare doar pentru 90 de familii.
În total, datoriile acumulate de oamenii din Motru pentru încălzirea centrală au ajuns 17 milioane de lei.