Deşi nu ar crede, nevoiaşii care primesc alimente drept ajutor, cumpărate din bani europeni, mănâncă produse de-a dreptul scumpe şi nu de bună calitate. Statul plăteşte preţuri cu o treime mai mari decât cele din magazine, deşi face licitaţii pentru cele mai ieftine produse. Autorităţile se apără şi spun că furnizorii au respectat toate condiţiile de calitate.
Statul a cumpărat ulei, zahăr sau miere în valoare de aproape 54 de milioane de euro pentru românii cu venituri mici. Nu toate alimentele sunt însă de calitate. Un apicultor din Ialomiţa spune că mierea din pachetele pentru sărmani nu prea are legătură cu munca albinelor: „Pot să spun că nu e miere, având în vedere că sunt apicultor și cunosc gustul mierii naturale, are un gust foarte rău, a caramel, ca un aliment fiert prea mult”.
„Are un certificat de calitate, cu caracteristicile unui produs pentru consum, la fel ca în comerț”, subliniază Dorel Benu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Dincolo de răspunsurile oficialilor la acuze, sărmanii care stau la cozi să primească ajutoarele nu spun răspicat că alimentele ar putea fi mai bune. Lasă de înţeles însă că, dacă tot sunt gratuite, închid şi ei ochii la calitate...
Dar calitatea nu ar fi singura problemă. Statul spune că ia alimentele pentru sărmani direct de la furnizori. Dar când trage linie, plăteşte preţuri cu o treime mai mari decât cele din magazine. Ca scuză, invocă tocmai argumentul calităţii...„Trebuie să respecte niște minime condiții, acelea arată că produsul este bun pentru consum”, spune Dorel Benu.
Iar licitaţiile pentru alimentele care trebuie să ajungă la sărmani par sursă de profituri ilegale. Anul trecut, o firmă din Bulgaria a luat banii de la stat, dar nu a trimis tot uleiul în România. Iar în urmă cu câteva săptămâni, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a fost arestat pentru 29 de zile că ar fi cerut mită peste un milion de euro de la unul dintre câştigătorii licitaţiei.