Din cei 5,2 milioane de angajaţi din România, aproape 1,2 milioane de oameni activează în sectorul bugetar. În aproape jumătate de ţară, cei mai mari angajatori sunt instituţiile statului, unde muncesc mai mulţi oameni decât în firmele private sau în companiile de stat.
Există mai multe astfel de situaţii. De exemplu, la Vaslui, unul din polii sărăciei din România, cel mai mare angajator din judeţ este Direcţia Generală de Asistenţă Socială. Instituţia are mai mulţi salariaţi decât cea mai mare firmă privată din judeţ.
„Acest raport trebuie să se schimbe foarte, foarte rapid, pentru că dacă nu se întâmplă asta se va pune o presiune tot mai mare pe sectorul privat, pe o fiscalitate tot mai împovărătoare”, spune Cristian Păun, economist.
Marii angajatori nu sunt răspândiţi în toată ţara. În afară de Bucureşti, doar în Argeş, Gorj şi Prahova există câte o companie, de stat sau privată, cu mai mult de 10.000 de angajaţi.
În plus, în cinci judeţe nu există nicio firmă care să aibă măcar 1.000 de salariaţi: Botoşani, Buzău, Călăraşi, Suceava şi Tulcea.
„Avem prea multe persoane care lucrează în administraţie, în activităţi care nu sunt direct productive, în comparaţie cu Europa Occidentală, unde raportul este diferit, este mai mare pentru persoanele care lucrează în activităţi direct productive”, spune Marian Preda, sociolog.
Din cele 4 milioane de angajaţi din firme, mai mult de 400.000 lucrează în societăţi comerciale de stat. Deci, peste trei milioane şi jumătate de angajaţi din mediul privat susţin, prin plata contribuţiilor şi taxelor, toată ţara, inclusiv pe cei 5,3 milioane de pensionari şi 4,2 milioane de copii şi adolescenţi.