Ridicarea unei statui a Centenarului la Suceava a produs controverse în rândul localnicilor. Cele câteva machete propuse, dar și suma de 100.000 de euro, i-au pus pe gânduri pe oameni, care fie consideră că suma este prea mare, fie spun că reprezentările sunt caraghiose. Cu toate acestea, primarul vrea ca până în noiembrie, statuia să fie gata.
Edilii suceveni şi-au propus să marcheze anul Centenarului cu un monument care să rămână peste generaţii. Diverşi artişi şi-au prezentat deja machetele, doar că reacţia publicului nu a fost pe seama aşteptărilor.
Iată ce spun localnicii:
„Aș vrea să-i întreb pe cei care se ocupă acum de artă dacă și-ar dori să-și cumpere o mașină și ar vedea că-i așa hidoasă cum sunt operele pe care le-au propus, ar cumpăra?”
„Ce-s astea aici... Să facă, să aducă de la munte să cioplească două pietre să le pună undeva, astea-s 100.000 de euro așa ceva, e chiar de râsul copiilor”.
Dar machetele şi preţul noului monument nu sunt singurele nemulţumiri ale sucevenilor.
„Aici în parcul de lângă Palatul Administrativ urmează să fie amplasată statuia Centenarului, un loc controversat, spun unii pentru că zona este deja împânzită de foarte multe monumente”, relatează Andreea Petrescu, jurnalistă Digi24.
„Se știe, se cunoaște, în zona respectivă sunt destul de multe alte monumente de for public, este vorba de extraordinar de frumoasa statuie Bucovina Înaripată, zveltă, frumoasă, inetresantă, un adevărat monument de for public, este vorba de statuia lui Ciprian Porumbescu, cred că s-a pornit cu stângul”, afirmă Viorel Blănaru, consilier cultural.
Pe de altă parte, conducerea primăriei recunoaște că nu toate propunerile primite sunt extraordinare dar, oricum ar fi, vrea să ducă la bun sfârșit acest proiect.
„Cu părerea putem să ne dăm cu toții. Ar fi bine să se aleagă o soluție în care să priceapă toată lumea ce reprezintă acea statuie. Fără să dau o soluție aș înclina spre una din statuile care sunt mai ușor de înțeles și le poate interpreta oricine le privește”, spune Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Varianta câştigătoare va fi aleasă de o comisie formată din oameni de cultură. Statuia va fi turnată în fibră de sticlă şi trebuie să fie gata până în data de 28 noiembrie.