Alexandra Zacornea abia a terminat examenul de bacalaureat şi a şi venit la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj. Spune că a bătut în ultimele luni la uşile mai multor firme pentru a se angaja ca ospătar. Degeaba însă.
Alexandra Zacornea, absolventă: Nu prea am reuşit pentru că mă confrunt cu chestia asta, experienţa. Noi fiind abia ieşiţi de pe băncile şcolii, vă daţi seama, de unde experienţă.
Iar în situaţia ei sunt mulţi tineri absolvenţi.
Mihai Marian Constantin, absolvent: Credeam că se găseşte repede, dar e foarte greu de găsit.
Ioana Ramona Carcea, absolventă: Mi s-ar părea foarte bun şi 12 milioane, dar asta având unde să stai că dacă mai stai şi cu gazdă e cam puţin.
Angajatorii din domeniul serviciilor spun însă că tinerii nu sunt pregătiţi pentru a lucra şi că durează şi câteva luni până reuşesc să-i formeze pentru a corespunde cerinţelor.
Daniela Butnărică, asistent manager restaurant: Nu au responsabilitate, simţul responsabilităţii şi atunci trebuie să avem răbdare să le formăm aceste aptitudini.
Gheorghe Pleşu, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri: Asta se întâmplă în special datorită faptului că practica nu se face dedicat să spunem.
Indemnizaţia de şomaj este de 250 de lei pe lună şi se acordă pentru maximum o jumătate de an. În ultima lună la Iaşi aproape 300 de tineri au cerut sprijin financiar.
Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi: Pot beneficia de cursuri gratuite de orientare şi formare profesională, vorbim de cursuri care se adresează în special persoanelor care nu au reuşit să dobândească o calificare.
Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă au la dispoziţie cursuri de recalificare în meserii precum confecţioner, sudori, bucătar, frizer, agent de securitate, maseor, recepţioner dar şi manager de proiect.