Un şofer bucureştean a avut un dosar penal la fiecare cinci luni. Mai întâi a fost prins beat de trei ori în ultimii ani, iar apoi bărbatul s-a mai ales cu două dosare pentru că a condus, deşi avea permisul suspendat. Acum, e sub control judiciar pentru 60 de zile.
Andra Arsintescu, purtător de cuvânt Brigada Rutieră: In anul 2015 a fost depistat un barbat care conducea sub influenta bauturilor alcoolice avand o concentratie de 0,73 miligrame alcool pur.
Câteva luni mai târziu, același șofer a fost prins de polițiști în aceeași stare. Doar ca de această dată, a stabilit un record personal.
Andra Arsintescu: În anul 2016, același bărbat a fost depistat conducând vehiculul sub influența băuturilor alcoolice, având o concentrație de 1,07 alcool pur.
Bărbatul pare că nu a învăţat deloc din greşeli. Acum câteva zile, scenariul s-a repetat.
Andra Arsintescu: Pentru a treia oară, a fost depistat în anul 2017, avand o concentrație de alcool de 0,79 miligrame alcool pur.
Și nu este singurul care rămâne pieton după mai multe pahare. În Capitală, trei şoferi rămân în fiecare zi fără permis pentru că se urcă băuţi la volan. În ultimele 9 luni, cei de la Brigada Rutieră au dat sute de sancţiuni.
Andra Arsintescu: Polițiștii Brigăzii Rutiere au întocmit un număr de 476 dosare penale pentru conducerea unui vehicul sub influența bauturilor alcoolice.
Medicii spun că odată ce alcoolul a ajuns în sânge, durează ore bune să iasă din organism.
Simona Carniciu, medic de familie: Porție de alcool se elimină în aproximativ 4-5 ore. O porție înseamnă 330 de mililitri de bere. Vorbim de 200 de mililitru de vin, vorbim de 40 de mililitri de tărie.
Cât despre efecte, specialiştii în condus spun că ele se simt după un pahar.
Florin Tudorache, instructor Academia „Titi Aur”: Ne afectează cu siguranță din prima secunda în care îl consumăm, corpul devine mult mai relaxat. În primul rând, scad reflexele și scade și discernământul, adică noi procesăm mult mai greu.
O alcolemie de 0,3 în sânge afectează vederea. Instructorii folosesc ochelari speciali care simulează starea de beţie pentru a le arăta celor de la volan efectele alcoolului.
Florin Tudorache, instructor Academia „Titi Aur”: Statistic, riscul de accident crește de 11 ori dacă avem între 0.5 și 0.9 alcool pur în aerul expirat.
Şoferii prinşi la volan sub influenţa alcoolului rămân pietoni pentru 90 de zile. Dacă alcoolemia depăşeşte 0,80 grame per litru de alcool în sânge, şoferul se alege cu dosar penal.