Singurul marangoz din Deltă
Intrăm acum într-o lume romantică, ce ne duce cu gândul la călătoriile goeletei din "Toate pânzele sus!". Facem cunoştinţă cu poate ultimul meşter de bărci din lemn din România care ştie să lucreze o canotcă. Marele Ivan Patzaikin a inventat ambarcaţiunea care este combinaţie de canoe cu lotcă. Iar Paul Vasiliu duce cu el secretul unei meserii ce presupune depotrivă pasiune şi precizie, ca să îmbine forţa cu delicateţea de care au nevoie aceste bărci.
Într-un hangar de la intrarea în Deltă, un marangoz cu părul alb şlefuieşte o barcă de lemn pe care tot el a proiectat-o. Sună a începutul unui scenariu de film, dar este viaţă adevărată, chiar dacă uitată de timp şi de dicţionar.
Marangozul este un meşter specializat în cioplirea şi fasonarea elementelor componente ale unei bărci. Paul Vasiliu este poate ultimul reprezentant al breslei. Are 60 de ani şi pasiunea deprinsă de mic.
„Din adolescenţă am avut pe mână câteva cărţi despre marile descoperiri geografice, despre mari temerari care au navigat pe ape necunoscute, fără hărţi, fără instrumente. Şi bineînţeles că navigaţia se făcea cu vele şi a fost o fascinaţie pentru mine cum de reuşesc oamenii să străbată întinderi fără margini de apă bazându-se pe propulsia cu vânt, cu vele”, spune Paul Vasiliu, marangoz.
Paul Vasiliu a terminat Academia Militară, apoi biblioteca i-a devenit a doua casă.
„Seri întregi mi-am petrecut acolo, desenând pe foaie de calc, copiind capitole întregi din cărţi. A trebuit continuu să desenez barca respectivă, să o proiectez, să o calculez, pentru ca aceasta să aibă calităţi nautice bune, să prezinte robusteţe. Fiecare barcă este lipită de sufletul celui care a mângâiat-o de-atâtea ori”, adaugă el.
În urmă cu 18 ani a reuşit să îşi deschidă propriul atelier de tâmplărie. De atunci, vine primul şi pleacă ultimul la muncă.
„Pentru cele două canotci care sunt acum în atelier, meşterii conduşi de Paul Vasiliu lucrează mai bine de o lună”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24.
Este căutat pentru bărcile de lemn pe care le schiţează reuşind să îmbine metodele vechi, specifice Deltei şi tehnicile moderne.
Mâna dreaptă a marangozului este, de opt ani nea Nicu, un tâmplar cu experienţă deprinsă la Şantierul Naval Tulcea.
„Am avut mult de învăţat de la dânsul. Şi în continuare. Şi dânsul de la mine. Şi eu de la el. Nu poţi să lucrezi singur, numai în echipă. Şi noaptea, dacă trec pe faleză, mă laud, la asta am participat eu, lucrată de mine, o mângâi tot timpul, pe lângă asta când treci pui mâna pe ea”, spune Nicu Capbun, meşter tâmplar.
Împreună au realizat celebrele canotci cu care Ivan Patzaikin a încercat să ducă în lume faima Deltei Dunării. Nu există canotori sau caiaci români care să nu fi auzit de marangozul Paul Vasiliu. Ştiu că sportul în care fac performanţă a pornit de la bărci ca cele realizate de el.
„Vreau să ajung ca Ivan Paţaichin. (Reporter: Tu acum mergi pe nişte bărci care sunt din fibră) Da. Total diferite faţă de cele de lemn. (Reporter: Ai mers pe cele de lemn?) O singură dată. Era mai greu, alunecau mai greu, cele de fibră sunt mai subţiri. Dacă nu erau ăstea nu cred că se făcea sportul ăsta”, spune Vlad Culea, canotor.
„Domnul Vasile face, chiar e artă şi chiar sunt frumoase bărcile pe care le construieşte”, spune Vasile Miron, fost canotor.
Ultimul marangoz din România are un singur regret.
„Mi-aş dori ca acest domeniu să nu moară în România. Pentru că avem o tradiţie, totuşi. Nu ştiu de ce oamenii renunţă la ambarcaţiunile din lemn. Am avut curiozitatea să fiu întrebat de ce insist să construiesc ambarcaţiuni din lemn. Vă daţi seama ce surprins am fost? Au fost câteva zeci de secunde în care mi-am căutat gândurile ca să pot să fac să înţeleagă acea persoană că navigaţia a pornit cu bărci din lemn. Efectiv cu buşteanul care a fost aruncat pe apă şi ne-am suit pe el, după aceea l-am cioplit şi a ieşit piroga, după aceea am reuşit să construim cu coaste, cu structură, i-am făcut o punte, i-am pus catarge, am tras la rame, am întins vele”, explică Paul Vasiliu.
Astăzi, sutele de bărci construite de marangoz brăzdează Dunărea, Delta şi marea, iar canotcile pot fi admirate an de an la Festivalul organizat la Tulcea de Ivan Paţaichin.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News