În 2001, Nelu Orlaie a dat viaţa agitată a oraşului pe liniştea de la ţară. A vândut apartamentul pe care îl avea în Cluj Napoca, iar din banii obţinuţi şi-a cumpărat o bucată de teren şi o casă în comuna Hida, din judeţul Sălaj, unde a început o nouă viaţă alături de familia sa.
Povesteşte că nu i-a fost întotdeauna uşor. La început nu găsea răsaduri de căpşuni, aşa că a decis să le producă singur. Aşa a luat naştere o pepinieră care se întinde acum pe o suprafaţă de 4 hectare. La acestea se adaugă alte 6 hectare de arbuști de coacăz negru și zmeur.
„În momentul în care începi să câştigi bani nu te gândeşti prima dată la mobila din bucătărie, sau nu te gândeşti ce să mai cumperi, sau la maşină sau altceva, agricultura începe să se autosusţină în foarte scurt timp”, spune Nelu Orlaie.
Nelu Orlaie are zece copii. Cei mari, care îi împărtăşesc pasiunea pentru agricultură, nu numai că au furat tainele meseriei de la tatăl lor, dar au şi studii în domeniu. Doctorand în horticultură, Filip Orlaie este specialistul familiei în sisteme de irigaţii.
Iar Naomi, una dintre fiicele bărbatului, pe lângă afacerea pe care a început-o în toamnă, îşi face lucrarea de doctorat în genetica zmeurului şi a căpşunului.
De finanţele afacerii lui Nelu Orlaie se ocupă Andrei, masterand la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.
În fiecare an, Nelu Orlaie merge la Cluj-Napoca pentru a-și vinde recolta. Răsadurile lui ajung însă în toată țara, iar anul acesta se aşteaptă să vândă 30 de tone de căpşuni.