Șef CNAS: Banii ajung doar până în septembrie-octombrie
Data actualizării: Data publicării:
Sumele alocate Sănătății în Legea bugetului pe 2018 nu sunt suficiente pentru a acoperi întreg anul și ar fi nevoie de modificarea, „prin decizie politică”, a modului de finanțare a Sănătății, a declarat, miercuri, la încheierea mandatului, președintele Casei Naționale de Sănătate (CNAS), Laurențiu Mihai.
„Avem printre cele mai mici cote de contribuţie pentru sănătate, aplicate la cele mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale plătesc această contribuţie, ceilalţi sunt scutiţi prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura funcţionarea eficientă, iar discuţiile din prezent privind amânarea depunerii unor declaraţii fiscale, deci şi plata contribuţiilor, prezintă riscuri suplimentare pentru finanţare”, a susținut Laurenţiu Mihai.
Potrivit acestuia, sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar până în lunile septembrie-octombrie, fiind în mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populaţiei.
„Modul de finanţare al sănătăţii poate fi modificat doar prin decizie politică, în urma unei largi dezbateri publice pe care mi-aş fi dorit s-o iniţiem”, a afirmat Mihai.
Laurenţiu Mihai a fost numit la conducerea CNAS la sfârşitul lunii noiembrie 2017 şi a fost eliberat din funcţie, la cerere, în 26 ianuarie de către premierul interimar Mihai Fifor.
Din 1 februarie, atribuţiile sale sunt preluate de către vicepreşedintele Răzvan Teohari Vulcănescu, până la numirea unui alt preşedinte, în condiţiile legii.
De la 1 ianuarie 2018, prin modificările aduse Codului fiscal, contribuția de asigurări sociale de sănătate este de 10% din salariul brut și plata este în sarcina angajatului.