Se implică preoții în politică? Răspunsul BOR

Data publicării:
Biserica_patriarhia romana_site_oficial

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat la emisiunea „În Fața ta” că inițiativa Coaliției pentru familie de modificare a definiției familiei din Constituție, campanie sprijinită de Biserica Ortodoxă Română, nu are legătură cu politica sau cu implicarea bisericii în politică ci cu „problematica moralei publice”. Vasile Bănescu a explicat că scopul final al acestei inițiative este protejarea copiilor, care, potrivit acestuia, pot „evolua firesc” doar în cadrul unei familii formate dintr-un bărbat și o femeie.

„Nu e legată de politic, ci de problematica moralei publice. Se vorbește de refractaritatea unei majorități a poporului la ceea ce se numesc căsătoriii gay. Acesta e scopul: preîntâmpinarea legalizării căsătoriilor gay și protecția familiei tradiţionale. Scopul ultim al acestei modificări a Constituției e protejarea copilului care, doar în cadrul unei familii din bărbat și femeie, poate evolua firesc. Sunt foarte multe familii destrămate în România, din cauza unei morale publice foarte fisurate. De aceea bisericile se îngrijorează, fiind martorele unui tablou plin de fisuri. Morala publică românească e fisurată grav și cancerul ei se numește corupție. E un paradox că un popor care se numește creștin suferă de o maladie precum corupția generalizată. Biserica are o provocare în asta, în a se implica mai mult în vindecarea morală a acestui popor”, a declarat Vasile Bănescu.

Întrebat dacă în România, căsătoriile dintre persoanele de același sex s-ar putea legaliza vreodată, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a precizat că „pesimist vorbind, e posibil”.

„Pesimist vorbind, e posibil. Biserica ortodoxă nu susține ideea de alternativă la căsătorie ca taină. Biserica nu poate binecuvânta unirea dintre două pers decât în virtutea mesajului lui Hristos şi în virtutea unui scop înalt, acela al procreaţiei. O familie se întemeiază în principiu pentru a avea și copii”, a spus Vasile Bănescu.

La ultimul recensământ din România, 0,2% din populație s-a declarat atee. În acest context, în ceea ce privește scăderea încrederii românilor în biserică, Vasile Bănescu a punctat că un „adversar foarte insidios” al creștinismului este corectitudinea politică.

În legătură cu ateismul, creştinismul se confruntă din ce în ce mai mult cu o epocă al cărei spirit e pronunţat anticreştin și progresiv anticreştin. În primul rând e vorba de un adversar foarte insidios al creştinismului. E vorba de ideologii. Între ele aș numi corectitudinea politică. Sunt și alte cauze”, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

Întrebat dacă una dintre aceste cauze nu este și implicarea BOR în politică, Vasile Bănescu a spus că trebuie „definită sintagma Biserica face politică”.

„E o formă de politică care are legătură cu termenul grecesc polis, cetate, în care orice cetățean are dreptul să se implice, evident nu într-un mod care să influenţeze direct alegerea cuiva în spațiul public. Hotărârile Bisericii Ortodoxe sunt foarte riguros formulate. Biserica nu are dreptul să îndemne pe nimeni să voteze cu un partid sau altul, cu o persoană sau alta. Singurul lucru pe care îl poate face e să descrie profilul moral și creştin al unui potențial ales și să susțină valori”, a precizat Vasile Bănescu. 

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice în Bucureşti, Francisc Doboş, a precizat că scăderea încrederii populației în biserică ține de credibilitatea preoților în fața enoriașilor. 

„E vorba de credibilitatea creştinismului care trece prin persoane. Aici e vorba de persoana preotului din mine, de persoana preoţilor pe care îi cunoasteți, de imaginea pe care cei care ne privesc o au în minte. Au întâlnit fie preoți cu har, fie funcţionari sacri. Biserica trebuie să fie credibilă prin cei pe care îi reprezintă. De la început creştinismul a fost minoritar. Poate e nevoie de o reîntoarcere a bisericii la primele secole. Cum e să trăim în minoritate. (....)Eu am atins acest argument (n.red referitor la implicarea bisericii în politică). Nu vorbim de biserică, ci de preoți care au făcut pace cu cei care erau de serviciu în politică în acea vreme”, a spus Francisc Doboș. 

3 milioane de semnături pentru schimbarea definiției căsătoriei din Constituție

Asociaţiei Neamunit şi Coaliţia pentru Familie au strâns semnăturile necesare pentru a demara procesul de revizuire a Constituţiei privind introducerea precizării că familia se întemeiază între un bărbat şi o femeie. Inițiativa a fost semnată de 3 milioane de români și are ca scop „protejarea explicită a familiei și a drepturilor părinților”. 

„Proiectul legislativ este însoțit de circa 3 milioane de semnături de susținere, colectate de pe întreg teritoriul țării. Este pentru prima data în istoria României când un număr atât de mare de cetățeni aderă la o inițiativă în vederea organizării unui referendum pentru modificarea Constituției", a precizat Coaliția pentru Familiei.

În acest moment, articolul 48, aliniatul unu din Constituției stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Formularea propusă de Coaliția pentru familie este: „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor''.

Asociația ACCEPT, care reprezintă comunitatea LGBT din România, a apreciat că demersul nu are o miză legislativă, întrucât Codul Civil deja interzice căsătoria persoanelor de același sex, și a subliniat că unicul scop al acesti inițiative este să stigmatizeze persoanele LGBT. 

„Demersul Coaliției pentru Familie are un singur scop real: mobilizarea opiniei publice împotriva persoanelor LGBT, transformându-le într-o amenințare fictivă împotriva tradiției și familiei. Actualul Cod Civil interzice explicit căsătoria între persoane de același sex, iar practica juridică nu lasă loc de interpretare. În consecință, inițiativa de restrângere a definiției familiei în Constituție nu are o miză reală, pentru că nu ar modifica cu nimic viața românilor și nici regimul căsătoriei”, a precizat ACCEPT. 

Asociația ACCEPT a atras atenția că definiția Coaliției pentru Familie pentru termenul „familie” nu exclude doar cuplurile homosexuale ci și familiile monoparentare, parteneriatul consensual între două persoane heterosexuale și familiile extinse în care bunicii au grijă de copii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...