Elevii au început şcoala de o săptămână, dar jumătate dintre ei fără Lapte şi Corn. În cele mai multe judeţe, licitaţiile pentru produse au fost contestate, iar autotirăţile nu ştiu când vor primi copiii gustarea oferită de stat. Iată o radiografie a situaţiei în întreaga ţară.
Doar jumătate din judeţele ţării au, în acest moment, corn şi lapte pentru elevi. În cealaltă jumătate, chiar dacă programul este unul naţional, copiii mai au de aşteptat. Fie că vorbim de licitaţii blocate de contestaţii sau de birocraţie, elevii mănâncă la şcoală doar dacă vin cu mâncare de acasă.
De exemplu, în comuna Puşcaşi din Vaslui sunt aproape 400 de elevi. Familia Stan are cinci copii, toţi elevi. Doar tatăl lucrează. E zilier în construcţii. Iar banii care vin cu ţârâita nu ajung pentru pacheţel. Aşa că se bazau pe gustarea primită la şcoală.
Ionela Stan, părinte: „Dacă nu primesc, suntem nevoiți să le cumpărăm noi, să le dăm. Facem în așa fel să îi împărțim, dar, câteodată nu ajung. O să fie greu pentru că se strică vremea, soțul nu mai lucrează și o să fie greu.”
Mihaela Moisei, directoarea Școlii Gimanziale nr. 1 Pușcași: „Este un mic pachețel pe care cei mai mulți îl savurează și îl doresc. Deci este foarte necesar. Copiii întreabă mereu dacă primesc pachețel.”
Aproape 50 de mii de copii ar trebui să primească lapte şi corn, în judeţul Vaslui. Licitaţia a fost contestată.
În județul Buzău cornul și laptele nu a ajuns la nici un elev în prima săptămână de școală. În comuna Cilibia, de exemplu, produsele erau pentru mulți copii singura masă din timpul programului de la școală. Cei care au putut, au adus pachețele şi pentru ceilalți.
Dana Guțeniuc, directoarea școlii din Cilibia: „La clasa a III-a, erau copilași în clasă care nu veneau cu pachețel și atunci făceau prin rotație, unul din copii aducea un senviș în plus pe care îl împărțea cu colegul de clasă, cel care nu avea.”
Reprezentanții Consiliului Județean spun că sunt probleme cu programul de achiziții.
În şcolile din Teleorman, frigiderele n-au nimic în ele. Şi aici licitaţia a fost contestată.
În Braşov, aproape 54.000 de elevi primesc lapte şi corn. Mulţi însă spun că produsele nu sunt bune.
Victor Vijoli, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 27: „Solicit organelor abilitate să facă o analiză şi să vedem, din punct de vedere ştiinţific, ce conţine acest corn.”
Autorităţile promit că vor controla, săptămânal, laptele şi cornul, înainte de a ajunge la elevi.
Adrian Gabor, vicepreşedinte al Consiliul judeţean Braşov: „Am luat, de anul acesta, încă din primăvară, împreună cu Direcţia Sanitar Veterinară, o decizie ca fiecare lot să fie controlat de către dânşii.”
Reprezentanţii firmei care produc cornurile nu au răspuns deocamdată acuzaţiilor.