Sală de naşteri sub apă făcută cu fonduri europene, imposibil de folosit

Data publicării:
maternitate cuza voda nasteri sub apa 17 10 2015

Bazinul în care ar trebui să aibă loc naşterile în apă a costat 18.000 de lei şi nu poate fi folosit. Este prea înalt şi nu are niciun sistem de sprijin pentru gravide şi pentru medicii şi asistentele care le ajută la naştere.

Mariana Bolotă, asistentă şefă: Ea trebuia să fie mult mai mare şi cu o circumferinţă mai circulară, în care şi nivelul să-ţi permită să poţi să te apleci. Aici nu ai cum, eu cel puţin sub nicio formă. Cum, cum pot să mă aplec eu să prind copilul?

Mi se pare destul de interesantă, mi-aş dori şi eu să nasc în apă, dar încă mi se pare destul de greu pentru România aşa ceva.

În România întotdeauna sunt probleme aşa că... E păcat, poate că ar fi multe interesate să nască aşa”, spun pacientele spitalului.

Amenajarea săli de naşteri a fost inclusă în proiectul de reabilitare a spitalului care a costat 27 de milioane de lei, bani veniţi de la Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială.

Iolanda Blidaru, managerul Maternităţii „Cuza Vodă” Iaşi: Nu este destinată acestei activităţi. Îi lipsesc calităţile pentru această chestiune.

După un an şi jumătate, reprezentanţii spitalului şi cei ai Ministerului Sănătăţii se acuză reciproc pentru investiţia ratată.

Mariana Bolotă, asistentă şefă: Sigur că la montare am făcut obiecţii şi ni s-a spus că asta este în dotare şi asta îmi trimit.

Cristian Grasu, director Unitatea de Management a Proiectelor: Dumnealor au scris specificaţiile. Ministerul nu a făcut decât să cumpere ceea ce specialiştii au propus.

Reprezentanţii firmei de construcţii au refuzat să facă declaraţii. Anual, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi vin pe lume 6.000 de copii, iar medicii se plâng că foarte multe femei apelează la cezariană. Naşterea sub apă este decontată integral de Casa de Sănătate şi ar putea fi o alternativă care să descurajeze intervenţiile chirurgicale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri