Rugăciunea comună a adunat este 3.000 de musulmani în sala de sport a complexului Dinamo. Sărbătoarea sacrificiului este una dintre cele mai importante din religia islamică şi are loc în acelaşi timp cu pelerinajul de la Mecca. Potrivit tradiţiei, în acestă zi musulmanii trebuie să sacrifice un berbec pe care să-l împartă cu persoanele nevoiaşe.
„Fiecare ofrandă pe care o aducem se împarte în trei: o parte săracilor, o parte rudelor, o parte familiei”, spune imamul Demirel Gemaledin.
Rugăciunile musulmanilor din România s-au îndreptat către toţi cei afectaţi de războiul din Irak, Siria şi Afganistan.
„Vedem că cine omoară un suflet este ca şi cum ar ucide întreaga omerire. Cine salvează un suflet este ca şi cum ar salva omenirea. În nicio parte a Coranului nu este un îndem la luptă, un îndemn la omor”, spune imamul.
„În acest moment avem două probleme. În primul rând, irakienii şi lumea arabă se află în faţa unui pericol foarte mare. În al doilea rând, religia noastră, care este una pacifistă, este schimbată. I se schimbă forţat înfăţişarea într-o religie a terorismului. Noi nu vom accepta acest lucru, nici lumea arabă şi nici Irakul”, spune Omer Ahmed Karim Berzinji, ambasadorul Irakului la București.
Conducătorul cultului musulman din România locuieşte la Poarta Albă, în judeţul Constanţa. De sărbătoarea sacrificiului i-a primit în curtea sa pe voluntarii unei fundaţii care au adus 250 de oi din care s-au făcut peste 2.500 de pachete.Toate au fost împărţite familiilor nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Călăraşi.
„Fundaţia Hasene organizează această acţiune din Europa, iar această acţiune umanitară este organizată, anul acesta, în 84 de ţări”, spune Sein Ibraim, preşedintele fundației.
În România există peste 50 de comunităţi musulmane din care fac parte 70.000 de persoane.