Românii din diaspora nu s-ar întoarce acasă doar pentru salarii mai mari. Pe un grup de Facebook, cu români care muncesc peste hotare, circulă o întrebare: «Ce fel de salariu v-ar face să vă întoarceți în România?». Răspunsurile sunt surprinzătoare, pentru că niciunul dintre respondenți nu s-ar întoarce doar pentru bani. Pentru cei care sunt plecați în străinătate de mai multi ani, serviciile de sănătate, educația, infrastructura, dar și mentalitatea oamenilor sunt mult mai importante decât banii câștigați.
Oamenii nu iau în calcul să revină, în condițiile în care în România lucrurile nu s-au îmbunătățit ori s-au schimbat foarte puțin în bine, oamenii nu iau în calcul să revină, chiar dacă le este dor de familie sau de rude. Ultimele date arată că cifra românilor pentru care acasă este în străinătate se apropie de 6 milioane.
Psihologul Daniel David susține că lucrurile sunt mai nuanțate și că există deopotrivă români care s-ar întoarce acasă, dacă ar fi la fel de bine plătiți pentru munca lor ca în străinătate. Însă, pe de altă parte, într-adevăr, românii care au plecat din țară cu ani în urmă și au intrat într-o altă cultură în care oamenii sunt emancipați prețuiesc mai mult standardul ridicat de viață, educația, sănătatea și accesul la servicii.
"Fiind niște discuții pe Facebook, știm cu siguranță că nu sunt reprezentative sau nu știm dacă sunt reprezentative, dar este un dram de adevăr. În țară, din punct de vedere psiho-cultural suntem în fază de emancipare. Când ești în fază de emancipare, contează foarte mult acumularea de bogăție, de resurse, contează salariul, banii, veniturile. Cei care sunt de o perioadă lungă de timp în străinătate au intrat într-o altă cultură, c-un alt profil psiho-cultural, în care oamenii cei mai mulți sunt deja emancipați. Când ești emancipat, banii încep să nu mai conteze atât de mult. Ești orientat către alte aspecte importante - educație, sănătate, servicii, grija față de mediu. Ai preocupări dincolo de tine, mai puțin egoiste.
Cu siguranță, românii care sunt în străinătate și au trăit mai mulți ani în acest mediu au ajuns să asimileze aceste valori care contează mai mult decât veniturile. Dar avem o zonă mare de români în străinătate, care nu sunt de mult timp acolo și care au mers în primul rând pentru bani și care s-ar întoarce-n țară, dacă veniturile ar fi mai ridicate. Lucrurile sunt mai nuanțate, dar un dram de adevăr există", spune Daniel David, psiholog și rector al UBB.