Foarte mulți români care lucrează în străinătate ar putea încasa alocații europene pentru copii. Însă prea puțini știu că există acest suport financiar sau cum să îl obțină.
Alocația europeană este între 100 și 160 de euro.
Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision: "Toți românii care lucrează în afară legal și au reședința pe teritoriul unei țări europene au acces la această alocație europeană, care de fapt e o prestație de tip familial.
Are de fapt același regim ca și alocațiile din sistemul românesc. Se poate obține și retroactiv mergând pe un termen de 1 până la 3 ani. Bineînțeles, sunt mai multe criterii care se iau în calcul.
În acest moment, deși vorbim de milioane de români plecați în afară României pentru a lucra, cam 3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene obțin acest tip de alocație, ceea ce înseamnă că principala problemă în accesarea acestei alocații este lipsa de informare.
Una dintre soluțiile la care ar trebui să ne uităm cu prioritate este aceea de a ne informa cetățenii. Noi, cei din instituțiile responsabile să o facem, și aici m-aș uită la agenția județeană pentru prestații sociale sau la agenția națională în curtea căreia se depune formularul E411 pentru obținerea alocației".
Cetățenii depun o cerere tip în funcție de fiecare țară în parte, iar mai apoi Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială din Țara respectivă trimite către agenția din România un formular tipizat.
Formularul E411 poate fi descărcat de aici
Lista instituțiilor unde se poate depune cerere poate fi accesată aici
De menționat că Spania a renunțat în 2020 la aceste alocații, iar în Italia alocațiile se acordă numai părinților care au venituri anuale sub un anumit prag.
Editor : G.M.