Aproape o treime dintre români cer ca statul să boicoteze firmele austriece pentru că Austria nu ne primește în Schengen, arată datele unui sondaj Avangarde făcut la comanda PSD. O proporție similară vrea ca România să dea în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din același motiv. De asemenea, mulți dintre români sunt convinși că Austria se împotrivește aderării noastre la Schengen la comanda Rusiei. Sondajul Avangarde mai furnizează date despre preferințele electorale ale românilor privind alegerile europarlamentare, dar și despre reforma administrativă sau facilitățile fiscale din construcții și IT.
28% dintre respondenții sondajului Avangarde văd boicotarea de către statul român a firmelor austriece ca fiind cel mai bun răspuns la veto-ul exprimat de Viena la aderarea noastră la Schengen.
O proporție aproape identică (27%) este de părere că România trebuie să dea în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Alți 13% dintre dintre români vor ca România să-și folosească dreptul de veto și să blocheze deciziile UE până când Austria va accepta România în Schengen.
32% dintre respondenți au declarat că nu pot aprecia chestiunea sau nu au răspuns.
De asemenea, românii cred în proporții aproape egale - 33%, respectiv 31% - că Austria nu ne vrea în Schengen din motivele pe care le declară oficial (problema controlului la granițe), respectiv pentru că Rusia se împotrivește.
Doar 10% din români sunt convinși că țara noastră nu merită în Schengen.
În schimb, peste jumătate din români (54%) sunt convinși că premierul Marcel Ciolacu ar trebui să demareze procedurile pentru ca România să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru refuzul de a accepta România în Spațiul Schengen, potrivit aceleiași surse.
Ce rezultate ar obține partidele la alegerile europarlamentare
Sondajul Avangarde mai arată că PSD ar câștiga alegerile europarlamentare, dacă scrutinul ar avea loc duminica viitoare. Partidul de guvernământ ar obține 31% din voturi, urmat de PNL (21%) și AUR (19).
USR s-a situa pe locul 4, cu 13% din voturi, iar UDMR și SOS Șoșoacă ar fi ultimele formațiuni care ar mai obține minim 5% din voturi.
Sondajul conține doar răspunsurile celor care au declarat că vor vota cu un partid, nu și ale nehotărâților.
Reforma administrativă și facilitățile fiscale
Peste jumătate din respondenți (57%) s-au declarat de acord ca din 2025 România să realizeze o reforma administrativ-teritorială chiar dacă acest lucru ar duce la dispariția unor localități din județul lor.
33% se împotrivesc acestei reforme, iar 10% nu au o opinie.
În privința facilităților fiscale din construcții și IT, românii sunt mai degrabă împotriva lor decât pentru.
În domeniul construcțiilor, 41% din respondenți cred că facilitățile ar trebui menținute, iar 55% nu.
La fel și în IT, 40% din respondenți cred că facilitățile ar trebui menținute, iar 57% nu.
Sondajul Avangarde a fost realizat la comanda PSD în perioada 20-28 septembrie, pe un eșanțion de 994 de subiecți, prin metoda CATI (interviu telefonic). Marja de eroare este de +/- 3,2%, la un nivel de încredere de 95%.