Alexandru Chiş demonstrează că în România se pot crea afaceri de succes. Cu o investiţie de început de 50.000 de euro a creat singurul dispozitiv din lume care localizează obiecte pierdute şi care are baterie reîncărcabilă.
Alexandru Chiş, dezvoltator: „Eram deja în piaţa locală aici înfipţi avem cunoştinţe aici, avem colegi care ne puteau ajuta pe partea de programare de astea ne-am gândit să pornim de aici. Am avut oferte de a pleca înafară, dar din start am pornit aici şi avem echipa care dezvoltă tot produsul”.
Ideile noi sunt mereu apeciate, indiferent de unde sunt cei care le au.
O spune Tim Draper, un om de afaceri care a investit 3 miliarde şi jumătate de dolari în companii precum Skype, Hotmail sau Tesla.
Tim Draper, investitor: „Poţi să îţi începi afacerea aproape oriunde în lume, în momentul de faţă. Am început cu Skype şi cei mai mulţi dintre ingineri erau în Estonia şi acum Skype e cea mai mare companie de telecomunicaţii din lume. Caut pe cineva care e diferit şi care are curajul să transforme o industrie”.
Forţa de muncă ieftină, uşor de găsit şi avantajele fiscale oferite sunt motivele pentru care antreprenorii ar trebui să vină în România, spun investitorii.
Marius Ghenea, antreprenor: „Un avantaj important este evident cel dat de forţa de muncă mai ales centrele universitare mari, unde există numeroşi tineri care sunt pregătiţi, au talent în această zona de IT”.
Doar în 2015, în judeţul Cluj au fost înfiinţate 3.100 de firme de antreprenori debutanţi, iar cele mai multe sunt în domeniul IT.