Angajaţii din firmele româneşti lipsesc din ce în ce mai mult de la serviciu. Un studiu european arată că rata absenţelor a crescut la 2,4%, faţă de 1,5% în 2013. Asta înseamnă că, în medie, din totalul de aproximativ 230 de zile lucrătoare, un angajat lipseşte şase zile.
„Preferă să folosească acest refugiu de a absenta de la birou în loc să schimbe jobul dacă nu le place”, spune Horațiu Cocheci, specialist în resurse umane.
Patronii spun că angajaţii inventează tot mai multe motive să lipsească, iar atunci când vin la serviciu trag de timp.
„Faptul că oamenii întârzie foarte mult la serviciu, pleacă foarte devreme, îşi iau pauze foarte mari pentru ţigări, cafea, pauză de masă, alocă foarte mult timp executării unor sarcini foarte simple”, arată Corina Diaconu, reprezentanta unei companii.
Faţă de 2013, firmele pierd acum dublu din cauza absenţei angajaţilor.
„Costul per persoană care absentează pe parcursul unui an a ajuns la aproape 700 de euro, faţă de anii trecuţi - 300, 300 şi ceva de euro”, spune Horațiu Cocheci.
Studiul arată că România este singura ţara europeană care înregistrează o creştere semnificată a absenţelor de la serviciu. Este, totuşi, sub media europeană, care a scăzut anul trecut până la 3,5%, faţă de 4,2% în 2013.