„După cum am precizat în proiectul de act normativ, aşa cum el a venit în circuitul de avizare în mod oficial, această chestiune a fost clarificată şi statul, prin Ministerul Economiei, este cel care va face exproprierile”, a spus Robert Cazanciuc.
Întrebat dacă imobilele destinate pentru expropriere vor fi stabilite, însă, de investitor, ministrul a răspuns: „Îmi cereţi detalii pe care nu le pot da eu, cine, cum va face în mod concret. Dar Ministerul Economiei cu siguranţă va avea o procedură foarte clară, legea fiind destul de clară în momentul de faţă”.
Robert Cazanciuc a arătat că în procesul de expropriere intervin şi operatorii privaţi. „E o companie care stabileşte frontul de lucru şi împreună cu Ministerul Economiei poate vedea în mod concret ce se poate expropria sau nu”, a spus ministrul Justiției.
Proiectul de lege propus de Guvern care prevede începerea exploatării la Roşia Montană a fost considerat în mare parte neconstituţional. Concluzia a fost a experţilor Ministerului Justiţiei care avertizează că, dacă proiectul guvernului va trece de Parlament, statul poate pierde controlul proiectului aurifer. Actul normativ este un document plin de confuzii juridice şi excepţii de la legile în vigoare, care fac statul simplu martor la situaţia de la Roşia Montană, susţineau specialiştii MJ.
„Modificarea, fie a perimetrului care ar face obiectul licenței, fie a unora adiacente, la cererea titularului este de natură să înlocuiască practic ANRM în activitatea de gestionare a resurselor minerale, deoarece titularii ar ajunge să stabilească între ei sau unilateral, perimetrele de care au nevoie”, sublinia Ministerul Justiției.