Câțiva pași făcuți spre marginea Bucureștiului ne duc la una dintre cele mai vizitate tabere școlare, pe vremuri. La Mogoșoaia, sute de copii petreceau vacanțe de vară, de care își aminteau și când erau mari.
Astăzi...totul este dezolant, iar dezinteresul statului se vede cu ochiul liber.
Tabăra de la Mogoșoaia nu este altceva decât o ruină în mijlocul pădurii, acoperișul s-a dăramat.
Aproape gard în gard cu tabăra părăginită, este o zonă imobiliară scumpă. Cu jumătate de gură, paznicii așezământului de stat, spun că asta ar fi și interesul. Ca tabăra să ajungă o ruină și să fie cumpărată pe nimic de dezvoltatorii imobiliari.
92 de tabere, în „conservare”
Situația este similară în vestul țării. În Timiș mai funcționează doar două tabere, din zece, iar acest lucru nu deranjează pe nimeni.
„Sunt nefuncționale din 2000...”, spune Anca Vizantiu, consilier.
Pare irelă, dar aceasta este reacția autorităților. Până azi, niciun raport nu arată starea de fapt a taberelor din România.
Situația este dramatică și la celebra, odinioară, tabără de la Năvodari. Pe vremuri, se întindea pe 133 de hectare. Astăzi... doar pe jumătate. Restul a fost retrocedat. Un investitor privat a preluat afacerea aflată pe terenul statului.
„Traditia taberei este de peste 60 de ani. Cu regret, înainte de 1989 aveam 14.000 de locuri”, spune Marian Surdu, șef serviciu comercial la tabăra Năvodari.
Iar exemplele pot continua. Statul român mai administrează acum 61 de tabere funcționale. Alte 92 sunt în conservare, așa cum le place autorităților să denumească ruinele rămase.