„Subiectul nu e nou pentru noi”, a spus ministrul Educației despre scandalul de la Colegiul din Margita. „Acolo scandalul este de mai mult timp, de pare că este între cineva care a avut funcție de conducere și nu o mai are și cel care acum are funcția de conducere. Inspectoratul a făcut inclusiv control în toată școala, pentru toată activitatea din școală”, a explicat Remus Pricopie.
„Deși s-au făcut, dacă nu mă înșel, doup controale acolo, în urma sesizării pe care ați primit-o și dumneavoastră, am primit-o și eu pe e-mail – mă rog, eu primesc a „n”-a oară – luni, inspectorul general va mai declașa un control, să vedem dacă sunt elemente suplimentare”, a detaliat ministrul.
„Avem persoane care reclamă săptămânal sau lunar, sunt clienți constanți”
Ministrul a detaliat o reclamație recent primită prin poșta electronică și care va fi investigată săptămâna viitoare.
„Reclamația spunea așa: ni s-au cerut bani de mobiler pentru școală. Ok. M-am dus și am verificat, pentru că știam școala, știam exact clasa, m-am dus și am verificat și am constatat că în anul respectiv nu s-a compărat mobilier, a existat solicitare pentru cumpărare de mobilier, au fost bani de la minister, de la minister la inspectorat și de la inspectorat la școală, n-au fost folosiți, au fost trimiși înapoi la minister. Deci de multe ori diferite nevoi sau potențiale nevoi sunt utilizate ca scuză pentru a solicita bani”, a detaliat Remus Pricopie.
Potrivit ministrului, acest lucru a fost făcut de un cadru didactic, nu de către părinți. „Cel puțin așa arată informația care ne-a venit. Dacă se va confirma, probabil atunci vom avea aceeași situație gravă tratată așa cum am făcut-o și săptămâna aceasta”, a spus ministrul, făcând referire la cazul de la Școala numărul 10 din Capitală.
Ancheta de la Şcoala numărul 10 din Capitală s-a încheiat după ce învăţătoarea acuzată că ar strânge bani de la elevi pentru cadourile de Crăciun a fost dată afară. Consiliul de Administrație al Școlii nr. 10 din București a decis ieri să o demită pe învățătoarea Dana Blându, pe care părinții unor elevi au înregistrat-o în timp ce le cerea bani pentru cadouri. La ședință a participat și un reprezentant al Corpului de Control al ministrului Educației.
În acest context, ministrul a explicat faptul că 20 la sută din documentele înregistrate în Ministerul Educației sunt reclamații care vizează unele din cele 6800 de unități de învățământ din țară. „Uneori încerci să le rezolvi mai repede, alte ori nu reușești să le rezolvi pentru că nu ai data concludente, avem persoane care reclamă săptămânal sau lunar, sunt clienți constanți, sunt cazuri care au fost închise, Corpul de control a constatat că nu se verifică, dar reclamă în continuare și, conform legii, trebuie să o tot iei de la capăt, până când, mă rog...”, a detaliat ministrul.
Care sunt acuzațiile la adresa directorului din Marghita
Împotriva lui Marcel Sas, directorul Colegiului „Octavian Goga” din Marghita, s-au revoltat părinţii, dar şi mai multe cadre didactice.
Aceştia susţin că elevilor li se cer ilegal tot felul de sume, în timp ce părinţii trebuie să aducă fişe fiscale care să demonstreze că au virat 2% din impozitul pe venit către o asociaţie indicată de director.
Elevii, dar şi cadrele didactice de la Colegiul Octavian Goga, din oraşul Marghita, au făcut publică o listă cu lucrurile pe care le au de reproşat directorului liceului.
Printre acestea se numără lucruri extrem de grave, cum ar fi că Marcel Sas ar beneficia de un procent din banii plătiţi de elevi pentru uniforme. Părinţii spun şi că, sunt obligaţi să facă cu rândul, pentru a asigura paza unităţii de învăţământ, în timpul programului.
Tot ei spun că au fost nevoiţi să plătească mobilierul primit gratuit de liceu, din partea Ministerului Educaţiei. Şi acuzaţiile profesorilor la adresa directorului de la Colegiul „Octavian Goga” sunt la fel de grave - ei susţin că acesta îşi încasează salariul, deşi nu îşi ţine orele şi lipseşte de la şcoală cu săptămânile.
Dascălii spun că s-au adresat Inspectoratului Şcolar, unde li s-a cerut să voteze dacă vor sau nu demiterea directorului. Rezultatul a fost 75% în defavoarea directorului însă, spun cadrele didactice, împotriva acestuia nu s-a luat nicio măsură.
Marcel Sas, directorul liceului „Octavian Goga”, din Marghita, s-a apărat la Digi24 și a spus că acuzațiile părinților sunt nefondate.
„Este un șir destul de lung de acuzații nefondate. Cu instuituția pe care o conduc de șapte ani am obținut trei tiluri foarte importante: locul doi la gala premiilor în educație Școala Anului, titlul de Școală Europeană și Școală Verde. Nu li se cer elevilor sume de bani. Legat de acel contestat termen fondul școlii, la noi nu există o sumă care să fie administrată de instituție, care să fie plătită de părinți. În schimb, există fondul asociației de părinți, aprobat de lege și gestionat de părinți”, a precizat directorul instituției de învățământ.
Legat de acuzațiile legate de faptul că nu ar merge la clase și că ar lipsi cu săptămânile, directorul Marcel Sas a comentat: „Un director este degrevat de ore până la 4-7 ore. Eu am trecute în condica mea patru ore de activități sportive. Sunt plătit în baza unei condici de prezență și a fișei de pontaj. Nu există zile în care să nu mă duc la școală și să nu anunț. În cazul în care nu mă duc înseamnă că am ședință la inspectorat”.