Regele Charles al III-lea, primul monarh britanic care vine în România, a ajuns la Valea Zălanului, acolo unde a fost întâmpinat de localnici și copii cu flori și mesaje de „bun venit”. Suveranul britanic va rămâne în următoarele zile în zonă, acolo unde deține 3 case de oaspeți, vechi de 100 de ani, pe care le-a restaurat.
Regele se relaxează în locurile pe care le iubește cel mai mult în România, în mijlocul naturii, unde gustă din plăcerile vieții simple de 15 ani, de când vine oricât de des poate în Valea Zălanului, cătunul cu 120 de locuitori din Covasna.
Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Regele Charles a ales să vină cu mașina și nu cu elicopterul. El este așteptat cu nerăbdare de localnici, care s-au adunat foarte mulți în fața locuinței sale din Valea Zălanului. Sunt foarte multe doamne și copii cu flori în mâini. Spun că l-au întâlnit și anul trecut.
Prima vizită oficială de stat după încoronare. „Țară de glorii, ţară de dor”
Regele Charles al III-lea a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, în prima sa vizită oficială de stat de după încoronarea ca monarh al Regatului Unit, că „întotdeauna” s-a simţit „acasă” în România, pe care a numit-o, în limba română, „ţară de glorii, ţară de dor”, citând din poezia lui Mihai Eminescu, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.
Regele Charles al III-lea nu este însoţit de Regina Camilla, soţia sa. Regele se va deplasa în timpul vizitei şi la reşedinţa sa de la Viscri. Ultima vizită în România a Alteţei Sale Regale Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a avut loc în luna mai 2022.
Pe 6 mai, Charles al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, după ce la 10 septembrie anul trecut a fost proclamat rege de către Consiliul de Ascensiune.
Contribuție la dezvoltarea Transilvaniei rurale
Pe lângă atenţia mediatică şi promovarea turistică venite odată cu vizitele sale constante, Charles a vrut să contribuie la dezvoltarea Transilvaniei rurale cu o multitudine de proiecte de conservare a patrimoniului arhitectural al zonei.
La sfârşitul secolului al XX-lea, descendenţii coloniştilor saşi aduşi aici în secolul al XII-lea de regii Ungariei pentru a opri invaziile mongole şi otomane au emigrat în masă din Transilvania în Germania, lăsând în urmă sute de biserici fortificate şi case medievale, aminteşte EFE.
Prin finanţare, dezvoltarea turismului şi mobilizarea arhitecţilor şi a altor specialişti în conservare, Charles a contribuit la conservarea acestor clădiri, implicându-se în acelaşi timp în documentarea şi conservarea florei sălbatice, unică în Europa, din Transilvania.
Prin intermediul propriei fundaţii şi prin patronajul şi colaborarea cu alte organizaţii, monarhul britanic a lansat, de asemenea, iniţiative de sprijinire a fermierilor şi crescătorilor de animale din regiune şi a copiilor orfani din diferite zone ale României.
Viscri, locul devenit pentru Charles „acasă”
Centrul nevralgic al activităţii lui Charles al III-lea în Transilvania este satul medieval idilic Viscri, în sudul regiunii, unde s-au stabilit coloniştii saşi şi unde fundaţia actualului monarh britanic a pregătit sute de meşteşugari pentru a menţine în viaţă meşteşugurile tradiţionale din zonă.
Acolo, fiul cel mare al regretatei regine Elisabeta al II-lea a cumpărat cu ani în urmă o casă care a fost folosită ca pensiune şi care a fost deschisă publicului ca exemplu de conservare a arhitecturii medievale săseşti şi ca loc de desfăşurare a unor expoziţii şi a altor evenimente legate de proiectele proprietarului său în Transilvania.
Între zidurile sale exterioare vopsite în culoarea albastră originală, casa l-a găzduit ani de zile pe actualul rege al Marii Britanii şi turişti din întreaga lume, la fel de fascinaţi ca şi el de magia acestui ţinut din sud-estul Europei.
Editor : A.C.