Cum şi-a găsit noul Rege al Marii Britanii liniștea în Transilvania: Când venea în România, Charles îşi lăsa grijile la graniţă (EFE)

Data actualizării: Data publicării:
Noul Regele al Marii Britanii, Charles al III-lea, într-o vizită în România, la Valea Zălanului.
Noul Regele al Marii Britanii, Charles al III-lea, într-o vizită în România, la Valea Zălanului. Foto: Profimedia Images

De când a fost acolo pentru prima dată în urmă cu două decenii, prinţul Charles, acum rege al Marii Britanii, a vizitat în fiecare an regiunea românească Transilvania, un teritoriu plin de clădiri medievale, unde monarhul a găsit liniştea pe care supuşii săi i-au refuzat-o uneori, relatează marţi EFE într-o corespondenţă de la Bucureşti, preluată de Agerpres.

''Când venea în România, îşi lăsa grijile la graniţă'', povesteşte, pentru EFE, Aura Woodward, care s-a ocupat ani de zile de numeroasele proiecte de dezvoltare pe care fundaţia moştenitorului de atunci al tronului britanic le-a pus pe picioare în Transilvania.

"Când a ajuns înapoi la Londra, primul lucru pe care l-a făcut a fost să ceară să fie cumpărate două vaci pentru o localnică"

Eliberat de protocoalele stricte de securitate, de atenţia obsesivă a tabloidelor britanice şi de alte rigori la care era supus acasă, Charles a făcut din Transilvania un refugiu care i-a permis să socializeze cu oamenii obişnuiţi, fără fastul asociat cu rangul său.

''În România era relaxat şi fericit; se plimba zeci de kilometri prin păduri şi sate, vorbea cu oamenii şi îi întreba despre familiile lor, despre viaţa lor, despre agricultură", spune Woodward, care face aluzie la binecunoscuta pasiune a lui Charles al III-lea pentru mediul rural şi natură.

Woodward îşi aminteşte cum a reacţionat primul fiu al Elisabetei a II-a când a auzit de nenorocirea unei femei din satul Şura, ale cărei două vaci fuseseră omorâte de un urs.

''Erau foarte importante pentru ea pentru că îi dădeau lapte şi primea subvenţii pentru ele, iar ea nu avea bani să cumpere altele", spune Woodward. Primul lucru pe care prinţul l-a făcut la întoarcerea sa la Londra a fost să comande cumpărarea a două vaci pentru Eva, cum o chema pe femeie.

Charles a vrut să contribuie la dezvoltarea Transilvaniei rurale

Pe lângă atenţia mediatică şi promovarea turistică venite odată cu vizitele sale constante, Charles a vrut să contribuie la dezvoltarea Transilvaniei rurale cu o multitudine de proiecte de conservare a patrimoniului arhitectural al zonei.

La sfârşitul secolului al XX-lea, descendenţii coloniştilor saşi aduşi aici în secolul al XII-lea de regii Ungariei pentru a opri invaziile mongole şi otomane au emigrat în masă din Transilvania în Germania, lăsând în urmă sute de biserici fortificate şi case medievale, aminteşte EFE.

Prin finanţare, dezvoltarea turismului şi mobilizarea arhitecţilor şi a altor specialişti în conservare, Charles a contribuit la conservarea acestor clădiri, implicându-se în acelaşi timp în documentarea şi conservarea florei sălbatice, unică în Europa, din Transilvania.

Prin intermediul propriei fundaţii şi prin patronajul şi colaborarea cu alte organizaţii, monarhul britanic a lansat, de asemenea, iniţiative de sprijinire a fermierilor şi crescătorilor de animale din regiune şi a copiilor orfani din diferite zone ale României.

Viscri, locul devenit pentru Charles "acasă"

Centrul nevralgic al activităţii lui Charles al III-lea în Transilvania este satul medieval idilic Viscri, în sudul regiunii, unde s-au stabilit coloniştii saşi şi unde fundaţia actualului monarh britanic a pregătit sute de meşteşugari pentru a menţine în viaţă meşteşugurile tradiţionale din zonă.

Acolo, fiul cel mare al regretatei regine Elisabeta al II-lea a cumpărat cu ani în urmă o casă care a fost folosită ca pensiune şi care a fost deschisă publicului ca exemplu de conservare a arhitecturii medievale săseşti şi ca loc de desfăşurare a unor expoziţii şi a altor evenimente legate de proiectele proprietarului său în Transilvania.

Între zidurile sale exterioare vopsite în culoarea albastră originală, casa l-a găzduit ani de zile pe actualul rege al Marii Britanii şi turişti din întreaga lume, la fel de fascinaţi ca şi el de magia acestui ţinut din sud-estul Europei.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri