Rafila: Cetăţenii ucraineni care ajung în România vor beneficia de servicii medicale

Data publicării:
rafila_INQUAM_Photos_Ilona_Andrei-1536x1024
Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei

Cetăţenii ucraineni care ajung pe teritoriul României au dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe perioada şederii în ţara noastră, iar în cazul celor care doresc să obţină statutul de refugiat se aplică prevederile legale specifice în vigoare, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vineri, la finalul şedinţei task-force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară din Ucraina.

El a subliniat că în pachetul de informaţii pe care-l vor primi aceştia la intrarea în ţară se va regăsi şi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale.

„Deja am făcut publice, în cursul zilei de ieri, câteva dintre măsurile pe care le-a luat Ministerul Sănătăţii ca urmare a situaţiei de război din Ucraina. (...) O să vă spun şi câteva lucruri noi legate de accesul la asistenţă medicală al cetăţenilor ucraineni. (...) Marea majoritate a celor care au sosit în România, fie că au venit direct din Ucraina, fie că au venit din Republica Moldova, au fost persoane care nu au solicitat statutul de refugiat în România, doar 11 solicitări de azil, ce ne-a determinat să găsim toate căile prin care oamenii care vin din Ucraina să beneficieze de servicii medicale", a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Din punct de vedere al statutului, a explicat el, sunt trei categorii de cetăţeni ucraineni care au ajuns în România.

„Este vorba despre cetăţenii care au venit în mod obişnuit, marea majoritate a celor 7.000 de cetăţeni ucraineni care au rămas în România şi care beneficiază, din fericire, de prevederile unui Acord, foarte vechi, e adevărat, dar care este perfect valabil, l-am verificat la Ministerul Afacerilor Externe, care le conferă cetăţenilor ucraineni dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României. Aşa că, din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt clare, sigur, pe durata şederii, care aţi înţeles că nu poate să depăşească 90 de zile”, a afirmat Rafila.

Pentru cei care solicită statutul de azilant, a adăugat ministrul, există prevederi clare de asigurare a asistenţei medicale pentru „aproape toate categoriile de servicii medicale”.

„Există un fond - nu este la Ministerul Sănătăţii, este la MAI - care asigură plata serviciilor medicale pentru solicitanţii de azil. Iar dacă primesc statutul de refugiat, au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, deci nu este niciun fel de problemă legată de asigurarea serviciilor medicale”, a evidenţiat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că o problemă care a trebuit rezolvată a fost legată de operaţionalizarea unor structuri la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică şi, bineînţeles, la nivelul Ministerului Sănătăţii, care să asigure coordonare şi intervenţie rapidă în cazul în care afluxul de persoane dinspre Ucraina este de mari proporţii.

„Există, în momentul de faţă, echipe medicale mobile care se pot deplasa în eventualele centre care vor fi înfiinţate de către MAI, încât să poată să evalueze starea de sănătate a persoanelor de acolo, să le ofere posibilitatea de a se testa, de a se vaccina şi să-i îndrume către serviciile medicale de rutină dacă este cazul”, a mai declarat Rafila.

Autorităţile vor include în pachetul de informaţii pe care-l vor primi cetăţenii ucraineni în momentul în care vor intra pe teritoriul României şi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale.

„Să ştie ce au de făcut, unde să se ducă, să se adreseze, dacă au probleme de sănătate”, a completat Rafila.

Ministrul a mai precizat că joi, în cursul unei teleconferinţe pe care a avut-o cu managerii spitalelor judeţene, atât din judeţele care sunt la frontiera cu Ucraina, cât şi din judeţele de suport, „toată lumea” s-a arătat extrem de deschisă în sensul de a ajuta.

„Şi, cu siguranţă, oamenii din Ucraina vor avea tot concursul autorităţilor de sănătate, dar şi al profesioniştilor din sistemul de sănătate pentru a avea acces la servicii medicale, dacă au nevoie. Nu avem o problemă din acest punct de vedere”, a subliniat el.

Cu referire la ajutoarele umanitare medicale către Ucraina, Rafila a explicat că la nivelul Ministerului Sănătăţii se face o inventariere a posibilităţilor existente în stocul MS sau la instituţii subordonate.

„Confruntăm aceste disponibilităţi şi cu nevoile pe care le au ucrainenii. Avem o astfel de listă de necesităţi în zona medicală, să putem să oferim ceea ce dânşii au nevoie şi, bineînţeles, împreună cu celelalte structuri - MAI, MApN - vom găsi şi o cale să putem să ducem aceste ajutoare către vecinii şi prieteni noştri din Ucraina”, a mai spus Rafila.

Există permanenţă, atât la minister, cât şi la DSP-uri, echipe medicale mobile, iar spitalele sunt pregătite să primească eventualii solicitanţi ucraineni de servicii medicale.

„De asemenea, testarea acestor persoane în centrele de triere împotriva infecţiei cu noul coronavirus, nu în frontieră. Şi, un lucru pe care l-am iniţiat ieri, şi îmi pare bine că s-a aprobat astăzi, Hotărârea CNSU în ceea ce priveşte exceptarea de la certificatul electronic COVID la intrarea în România a cetăţenilor ucraineni”, a amintit Rafila.

Citește și Ministrul Muncii: Ucrainenii care se angajează în România nu au nevoie de aviz de angajare timp de 9 luni

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...