Autoritățile nu fac exerciții de alarmare a populației pentru că știu că va urma ceva, a precizat Raed Arafat într-o intervenție telefonică la Digi24. „Aceste exerciții sunt o normalitate”, a subliniat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. În plus, el a subliniat că aceste alarme nu vor fi făcute pentru cutremure.
Raed Arafat a declarat că în zilele următoare va avea concluziile exercițiilor de alarmare care au început astăzi.
„Important esta ca populația să sesizeze că aceste exerciții sunt foarte importante pentru infomarea lor”, a precizat directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, adăugând o o parte importante este și verificarea funcționării sirenelor.
El a mai spus că populația ar trebui să știe cum să procedeze în funcție de tipul de alarmă. El a dat ca exemplu un posibil dezastru la Cernavodă, iar în acest caz oamenii trebuie să rămână în locuințe. În plus, este posibil ca în alte zone să fie un alt timp de alarmă, de exemplu, de viitură, iar în acest caz trebuie ca oamenii să părăsească locuințele și să se refugieze într-o zonă mai înaltă.
Raed Arafat a precizat că „NU se dau astfel de alarme înaintea unui cutremur sau după cutremur”.
„Aceste alarme se folosesc pentru a avertiza populația de un risc iminent. Dacă, de exemplu, sună alarma pentru un risc aerian, înseamnă că trebuie să meargă la cel mai apropiat post de protecție civilă. Nu înseamnă că noi spunem că ne e teamă acum de un conflict. Aceste exerciții sunt o normalitate, trebuie să ne obișnuim cu ele și să nu le legăm, cum am auzit, că dacă le facem înseamnă că noi știm că va fi ceva. Nu! Le facem pentru că trebuie făcute periodic”, a mai spus Raed Arafat.
El a adăugat că aceste este un sistem de alertare generalizat, la care trebuie adăugate sisteme complementare. „În unele zone acoperirea este de până la 30%, iar în alte zone peste 50%”, a subliniat șeful DSU.
De asemenea, autoritățile doresc implementarea unui sistem similar celui din Olanda - numit selfbroadcasting.
„Îți permite să selecționezi zona în care vrei să trimiți mesajul, să nu trimiți la toată lumea, prin anumite celule telefonice și ajunge la toate telefoanele din zona respectivă”, a menționat Raed Arafat, amintind că aplicația DSU este o altă formă de informare.
El a mai spus că un exercițiu atât de amplu la nivel național nu s-a făcut de când a fost înființat Departamentul pentru Situații de Urgență, în urmă cu trei ani, ci doar în unele județe. Totodată, Raed Arafat a punctat că în unele județe există sisteme de alarmă digitale, achiziționate prin fonduri europene.
Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă vor suna alternativ, în toată ţara, pe parcursul a patru zile, începând de astăzi şi până vineri, între orele 10.00 şi 15.00, în cel mai amplu exerciţiu de testare a sirenelor.