Racordarea la utilităţi, coşmar pentru români. ANRE promite că situația se va schimba

Data publicării:
bec curent electric electricitate 24 aug GettyImages-93187964-1

În loc de o săptămână, cât ar dura montarea stâlpilor de tensiune, a cablului şi contorului, racordarea la reţea durează, în medie, 182 de zile. Iar costurile se ridică la aproape 54.000 de dolari pentru o firmă, potrivit unei analize a Băncii Mondiale. 

Aceleaşi companii de distribuţie din România, E.ON, Enel sau CEZ, îşi racordează însă clienţii din vestul Europei de peste şase ori mai repede şi cu costuri de peste 11 ori mai mici. Un exemplu găsim în Cehia.

Ca să racordeze consumatorul final, companiile de distribuţie fac inspecţii la solicitant, emit acorduri tehnice, proiectează şi aprobă contractul. În total peste 80 de zile de analize şi avize. O procedură la fel de birocratică implică şi avizele de la autorităţile locale. Trebuie obţinute autorizaţii de construire şi lucrări, inclusiv de la mediu şi compania de Drumuri şi autostrăzi. Alte hârtii trebuie să fie semnate de furnizorul de utilităţi şi firmele care fac montajul instalaţiei din locuinţă.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE: „În acest moment există termene care se întind până la 270 de zile. Noi încercăm să le restrângem până la 90 de zile cât este timpul necesar obţinerii avizelor de teren, plus lucrări efectuate în lucrări de urgenţă. Poate să ducă până la 120 de zile”.

Peste 300.000 de reclamaţii primeşte anual Autoritatea de Reglementare de la consumatorii nemulţumiţi de greutatea cu care merg aceste lucrări. Furnizorii fac o recomandare în plus: cu cât casa ori compania sunt mai îndepărtate, cu atât racordarea la utilităţi durează mai mult şi poate depăşi un an. Companiile de distribuţie fac lucrări cu prioritate acolo unde au planificate investiţii, iar acestea au fost recunoscute în tarife de ANRE.

Mihai Vilt, director companie de furnizare gaze naturale: „Orice extindere pentru un consumator izolat trebuie aprobată de ANRE, trebuie ca operatorul de distribuţie să transfere acest cost către consumator pentru că nu este o investiţie aprobată, deci e un proces de durată”.

O altă autoritate, Consiliul Concurenţei, a spus că unele firme de distribuţie, în virtutea monopolului de care se bucură, majorează și cu 100% pe an tarifele practicate pentru conectarea și deconectarea de la rețea, emiterea de avize, montări și demontări de contoare sau citiri de contoare la cererea clienților. O soluţie ar fi reglementarea acestor tarife, recomandă Consiliul Concurenţei.

Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociaţia Companiilor de Utilităţi: „Dacă chiar simţim nevoie ca toate pieţele să le reglementăm...nu ştiu dacă asta e soluţia să avem pieţe funcţionale”.

Potrivit ANRE, de acum înainte, firma care nu răspunde la o solicitare de racordare în termen de cel mult 60 de zile, va plăti o compensaţie în bani chiar solicitantului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România în cel mai mare dezastru economic din istoria noastră: falimente, șomaj masiv, disperare și vieți...
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025