Aproximativ 100 de persoane au protestat în fața Ministerului Muncii, nemulțumite de preconizata majorare a salariului minim pe economie. Demonstranţii s-au plâns că mărirea de doar 41 de lei net nu este suficientă şi nu ţine pasul cu prețurile care au crescut în ultima perioadă. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, le-a propus sindicaliștilor prezenți în fața instituției ca de la anul să găsească împreună o soluție pentru majorări. Sindicaliștii însă iau în calcul noi proteste.
Protestatar: „Veniți și vorbiți cu oamenii care sunt la stadiul de subexistență (sic). Veniți și explicați-le oamenilor cum pot trăi cu 1.300 de lei”.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți că salariul minim a crescut cu doar 41 de lei. Aceștia spun că au stat de vorbă cu reprezentanții din Ministerul Muncii și au solicitat o majorare cu 100 de lei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care au ales să protesteze.
Protestatar: “Vorbim de salariul minim, care este sub orice critică la acest nivel, chiar și 2.400 este foarte puțin. Cu acest salariu minim nu se poate trăi. Eu cred că salariul minim trebuie să acopere un coș zilnic”.
Protestatar: „100-150 de lei în plus, nu 40 de lei, părerea mea. Dar oricum și 100-150 este foarte puțin la prețurile din ziua de azi, care au crescut pe zi ce trece”.
Timp de două ore, oamenii și-au strigat nemulțumirile, până când actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, i-a invitat la o discuție.
„Am explicat din nou care au fost rațiunile în baza cărora am ajuns la această majorare a salariului minim de 3,1%, în valoare brută de 70 de lei, în condițiile în care existau două propuneri extreme: înghețarea salariului minim și a avea un moratoriu în care să nu se mai realizeze niciun fel de majorare a salariului minim și propunerea sindicatelor de a avea o majorare de peste 7%, nesustenabilă”, a declarat Raluca Turcan pentru Digi24.
Sindicaliștii n-au fost însă mulțumiți.
Vasile Gogescu, Federația Sindicatelor Libere din Comerț: “Ne-a propus varianta unui moratoriu de 6 luni de zile în care noi să ne abținem de la proteste și ei, împreună cu noi, să lucrăm la varianta de creștere a salariului minim”.
Anton Hadăr, vicepreședintele Cartel Alfa: „Guvernul României ar trebui să aloce din fondurile țării 100 de lei în plus pe fiecare lună pentru cei 1.300.000 de salariați și să sprijine astfel creșterea salariului minim. Un calcul aritmetic elementar ne arată că 1.300.000 înmulțit cu 12 luni înmulțit cu 100 de lei dă 1.560.000.000. Oricum România a împrumuntat peste suta de miliarde de lei, nu s-ar găsi 1,5 miliarde să îi susținem și să treacă și ei un pic mai sus și să câștige 100 de lei față de 41?”.
Vasile Gogescu: „Oameni nu mai pot trăi aici dintr-un salariu din muncă cinstită și atunci pleacă. Nu pleacă de drag”.
În România sunt peste 1,3 milioane de angajați remunerați cu salariul minim pe economie. De la 1 ianuarie 2021, aceștia vor primi în plus la salariu 41 de lei.
Editor : A.C.