În jur de 150 de angajaţi ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului au ieşit în fața Ministerului mediului nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor din cele două instituţii. Angajaţii susţin că lefurile lor nu au fost majorate odată cu cele ale altor bugetari, iar cei mai mulţi dintre salariaţi muncesc pe venitul minim. În plus, un inspector cu peste 10 ani vechime abia ajunge să câştige 2.000 de lei.
Un protest similar are loc şi la Cluj-Napoca, unde sunt alte câteva zeci de angajaţi.
De asemenea, și angajații Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) au întrerupt activitatea, marți dimineață, pentru a protesta în fața instituției. Oamenii spun că salariile nu le-au mai fost majorate din 2009, iar personalul este tot mai scăzut, astfel că cei rămaşi au ajuns să muncească suplimentar şi să îşi ia de lucru acasă, relatează News.ro.
„Angajaţii din domeniul protecţiei mediului, deşi sunt mult mai puţini numeric faţă de angajaţii din alte domenii, îşi îndeplinesc propriile atribuţii pentru salariul minim pe economie, dar desfăşoară şi activităţi care revin în atribuţia celorlalte ministere. În acest sens menţionăm că angajaţii din domeniul protecţiei mediului derulează procedurile de reglementare, dar ajung să corecteze toate neconformităţile din documentaţii, respectiv din planurile / proiectele / programele pentru care se solicită finanţare europeană. Munca de Sisif revine angajatului din domeniul protecţiei mediului care ajunge să corecteze şi de 38 de ori miile de pagini ale unei documentaţii (...). Luând în considerare că din anul 2004 niciun guvern nu ne aude, iar angajaţii din acest domeniu sunt remuneraţi cu un salariu de bază la nivelul anului 2008, iar doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu spune în conferinţele de presă / luări de poziţie că angajaţii din domeniul protecţiei mediului pot să mai aştepte până primesc o creştere salarială, angajaţii din domeniul protecţiei mediului transmit pe aceasta cale că toate proiectele de finanţare europeană pot să mai aştepte până când vor avea aceleaşi salarii ca alte instituţii (angajaţii din alte ministere/ agenţii naţionale şi locale au salarii de peste zece ori mai mari, multe depăşind 10.000 lei net faţă de salariul minim pe economie al angajaţilor din domeniul protecţiei mediului)”, se arată într-un comunicat remis marţi de APM Vrancea.
Sindicaliştii sunt hotărâţi ca în cazul în care revendicările lor nu vor fi rezolvate să înceapă demersurile pentru declanşarea grevei generale, ceea ce ar însemna, spun ei, un blocaj total al activităţii multor instituţii ale statului şi chiar blocarea accesării de fonduri europene.
Și angajații Agenției pentru Protecția Mediului Timiș au protestat astăzi față de „adâncirea inechităților salariale din sistemul public”.
„Nu înțelegem de ce suntem umiliți si nevoiți să ne cerem drepturile în stradă pentru un nivel trai decent, atâta timp cât PROTECȚIA MEDIULUI este un domeniu de importanţă strategică, care reprezintă vulnerabilități, riscuri şi priorități impuse conform Strategiei Naţionale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019.
Nu considerăm că este firesc să fim discriminați ca și categorie de salariați bugetari doar pe considerent numeric, toți angajații agențiilor județene și ai agenției naționale pentru protecția mediului însumând 1845 de salariați în prezent”, se arată în comunicatul APM Timiș.
Angajaţii de la Agenţiile de Protecţia Mediului din ţară au protestat şi în 14 martie, timp de două ore, nemulţumiţi de salarii.
Nu doar angajații de la Mediu sunt nemulțumiți de salarii. Luni a avut loc un protest, sub forma grevei japoneze, al angajaților din Ministerului Tineretului și Sportului. Sindicaliştii au solicitat recalcularea drepturilor salariale şi reîncadrarea personalului pe funcţii corespunzătoare activităţii prestate, iniţierea şi aprobarea unui regulament de sporuri pentru personalul angajat în cadrul unităţilor din subordinea ministerului şi transparentizarea acordării premierilor. Ei spun că dacă cererile lor nu primesc răspuns sunt dispuși să declanşeze conflictul colectiv de muncă, să picheteze MTS şi să întrerupă lucrul.